<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Gepensioneerd en pas tot priester gewijd: tachtigjarige beantwoordt zijn late roeping

Selinde van Dijk-Kroesbergen 1 november 2023
image
Bisschop Jan Hendriks wijdde afgelopen zaterdag de tachtigjarige Wim Zürlohe tot priester. Foto: Caroline Kaagman, via bisdom Haarlem-Amsterdam

Bisschop Jan Hendriks wijdde zaterdag diaken Wim Zürlohe tot priester in de St. Martinuskerk van Bovenkarspel. Het was een unieke gebeurtenis: de wijdeling is al tachtig jaar oud. Het overlijden van zijn vrouw zette hem op het spoor.

Meestal gaan geestelijken op 75-jarige leeftijd met emeritaat, oftewel met pensioen. De grens voor wijdingen ligt daarom ergen tussen de 60 en de 65 jaar. Bij Wim Zürlohe (80) verliep het allemaal heel anders. Hij werd pas drie jaar geleden tot diaken gewijd en afgelopen weekend dus tot priester.

Pensioen

Al op zijn zestigste ging Zürlohe met pensioen. Hij had verschillende functies in het bedrijfsleven gehad bij meerdere bedrijven.

Zürlohe zag uit naar zijn pensioen, zo staat er in de regionale media geschreven. Hij zou eindelijk tijd hebben voor tuinieren, voetbal kijken en golfen. Kinderen hadden hij en zijn vrouw Astrid niet. Er was dus ruim baan om samen de hele wereld over te reizen.

image
Foto: Caroline Kaagman, via bisdom Haarlem-Amsterdam

Het liep allemaal heel anders. Zijn vrouw bleek aan vasculaire dementie te lijden. Zeven jaar lang verzorgde Zürlohe haar.

“Ik zat ’s nachts vaak aan haar bed. Ik las veel in de Bijbel. ‘Ga terug naar de kerk, daar hoor je’, zei ze”, vertelde Zürlohe kort voor zijn wijding tegen Noordhollands Dagblad.

Niet onbekend

Het leven van een geestelijke was hem niet helemaal onbekend. Zo volgde hij zijn middelbare onderwijs bij de paters augustijnen. Verder had hij twee tantes die zusters waren en een oom die pastor was in Den Haag.

Ook Zürlohe ervoer een roeping. Na het overlijden van zijn vrouw in 2012 besloot Zürlohe op zijn zeventigste theologie te gaan studeren. Hierna volgde hij een opleiding tot diaken en catechist op het Bonifatius College in Vogelenzang.

image
Foto: Caroline Kaagman, via bisdom Haarlem-Amsterdam

Uiteindelijk leidde het tot de bijzondere priesterwijding van het afgelopen weekend. Hiervoor was speciale toestemming uit Rome nodig. Eind augustus 2022 kon bisschop Jan Hendriks hem mededelen dat die toestemming verleend was. “Ik was overdonderd”, zegt de nieuwe priester in Noordhollands Dagblad. “Maar ook ontzettend blij.”

Als Franciscus van Assisi

De kersverse priester vergelijkt deze radicale verandering met die van de heilige Franciscus van Assisi. Deze heilige besloot op een dag zijn luxueuze leven te veranderen in een leven van armoede in dienst van zijn medemens. Een afbeelding van Franciscus van Assisi gebruikte Zürlohe op de uitnodiging voor zijn wijdingsmis en op de voorkant van het liturgieboekje.

Tijdens de viering sprak de bisschop het vertrouwen uit dat Zürlohe evenals Franciscus van Assisi in staat zal zijn om “liefdevol te lijden” en “offers niet uit de weg zal gaan”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De nieuwe priester weet zelf maar al te goed dat het niet makkelijk zal zijn om in deze tijd van kerksluitingen als priester te dienen. “Ik denk soms: waar begin ik aan? Ik vertrouw op Onze-Lieve-Heer. Die zorgt ervoor dat alles goed zal komen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.