fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Italiaanse priester krijgt boete voor excessief klokgelui

KN Redactie 1 februari 2022
image
Foto: Wolfgang Hasselmann - unsplash.com

Een Italiaanse priester moet een boete van tweeduizend euro betalen omdat hij te vaak en te luid de kerkklokken luidde. Don Leonardo Guerri uit het Toscaanse dorp Coverciano had het al vier jaar aan de stok met buurtbewoners.

De priester mag de klokken voortaan alleen nog luiden voor de vieringen in zijn kerk en dagelijks om 18.00 uur als eerbetoon aan Maria. Hiermee komt na vier jaar een einde aan een felle strijd tussen Don Guerri en de circa vijfhonderd gezinnen in het dorp, die klaagden over enorme geluidsoverlast.

Grote verdeeldheid

Volgens een richtlijn van het bisdom uit 2014 moeten priesters rekening te houden met omwonenden van kerken, maar Guerri hield voet bij stuk.

Het leidde, naast een oplopende ruzie met zijn buren, ook tot grote verdeeldheid binnen zijn parochie, meldt de Italiaanse regionale krant Corriere Fiorentino.

https://www.kn.nl/abonnementen/

200 keer per dag

De klokken van de Santa Mariakerk in Coverciano werden dagelijks tussen 8 en 21 uur geluid. Het zou daarbij, naast het normale klokgelui voor vieringen, vooral gaan om korte melodieën die op bepaalde tijdstippen werden gespeeld, bijvoorbeeld ter ere van Maria.

Corriere Fiorentino spreekt over in totaal van meer dan 200 momenten per dag. Opvallend hierbij is dat het grootste deel van het klokgelui los stond van de liturgische vieringen in de kerk.

Geluidsnormen

De woedende buurtbewoners schakelden onder meer de regionale milieudefensie in, die ook geluidsmetingen verrichte. Daaruit bleek dat het klokgelui de geldende geluidsnormen aanzienlijk overschreed.

De pastoor heeft volgens de Italiaanse media inmiddels gehoor gegeven aan de sancties. Ook heeft hij een bedrijf ingeschakeld om ervoor te zorgen dat het geluid van de klokken binnen de normen past.

https://www.kn.nl/abonnementen/