<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Katholieke Universiteit Leuven stelt boeken beschikbaar voor Wikipedia

Luuk van den Einden 26 oktober 2023
image
Wikipedia-vrijwilligers op een bijeenkomst in het Britse Faversham in 2022. De uitgeverij van de Katholieke Universiteit Leuven is een samenwerking aangegaan met de organisatie achter Wikipedia om meer betrouwbare informatie beschikbaar te stellen. Foto: Wikimedia Commons

De uitgeverij van de Katholieke Universiteit Leuven gaat samenwerken met Wikipedia om de beroemde internetencyclopedie te verbeteren. Zo hoopt de uitgeverij bij te dragen aan “de democratisering van informatie”.

De samenwerking gebeurt in het kader van The Wikipedia Library, een initiatief van Wikimedia, de organisatie achter internetencyclopedie Wikipedia. Ruim vierhonderd digitale boeken uit het fonds van de uitgeverij van de Katholieke Universiteit Leuven worden zo beschikbaar voor de bewerkers van Wikipedia-artikelen.

‘Democratisering van informatie’

The Wikipedia Library is, zoals de naam doet vermoeden, een soort digitale bibliotheek waar de vrijwilligers die artikelen op Wikipedia schrijven en bewerken informatie kunnen opzoeken. De bibliotheek is bedoeld om de informatie die op Wikipedia te vinden is betrouwbaarder en nauwkeuriger te maken.

“We willen ervoor zorgen dat betrouwbaar gebruik van bronnen op het internet meer vanzelfsprekend wordt.”
- Nienke Roelants

Volgens Nienke Roelants, directeur van de uitgeverij, past het partnerschap binnen de principes van de universiteit, die de toegankelijkheid van informatie hoog in het vaandel heeft staan. “Onze samenwerking sluit naadloos aan op onze toewijding tot de verspreiding van beproefde wetenschappelijke kennis”, vertelt ze.

“Door onze online boeken aan Wikipedia-auteurs aan te bieden, hopen we bij te dragen aan de democratisering van informatie”, vervolgt ze. “Ook willen we zo ervoor zorgen dat betrouwbaar gebruik van bronnen op het internet meer vanzelfsprekend wordt.”

Bijdrage

De Brit Sam Walton, verantwoordelijk voor The Wikipedia Library, is blij dat de kennis van de katholieke universiteit beschikbaar wordt voor de bewerkers van Wikipedia-artikelen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Het is belangrijk dat mensen op de website neutrale, geverifieerde informatie van betrouwbare bronnen kunnen vinden”, zegt hij. “De publicaties van de KU Leuven dragen daaraan bij.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.