fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Gezin

Youth for Christ wil niet kinderen, maar ouders mediawijs maken met nieuw magazine

Luuk van den Einden 16 mei 2023
image
Met het magazine 'Mediawijs Opvoeden' wil Youth for Christ ouders en pastoraal werkers helpen het gesprek aan te gaan met kinderen over online zijn. Foto: Youth for Christ

Met het eenmalige tijdschrift ‘Mediawijs Opvoeden’ wil Youth for Christ ouders en kerken wegwijs maken in de online leefwereld van jongeren. De makers zien opvoeders worstelen met nieuwe thema’s: “Wij zijn de eerste generatie die te maken heeft met deze vorm van mediaopvoeding.”

Is TikTok echt zo gevaarlijk? Waarom zijn influencers zo populair en challenges zo aantrekkelijk? Welke rol speelt de telefoon in de seksuele ontwikkeling van je kind? Deze en vele andere vragen, van de gezondheid van urenlang gamen tot de eeuwige discussie over schermtijd, komen aan bod in Mediawijs Opvoeden, een nieuw, eenmalig magazine door de missionaire jongerenorganisatie Youth for Christ.

‘Onwetend’

De organisatie ziet dat ouders, opvoeders en kerken zich vaak maar moeilijk kunnen verhouden tot het feit dat kinderen en tieners tegenwoordig een groot deel van hun tijd online zijn. “We hebben al een hele tijd in de gaten dat media invloed hebben op jongeren. Ze zijn er veel mee bezig en hebben daar veel contact met leeftijdsgenoten”, vertelt Bram Rebergen, directeur van Youth for Christ.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Omdat de sociale media waar jongeren op zitten relatief nieuw zijn, is er niet veel bekend over de effecten ervan op kinderen. “Onze jongerenwerkers zien veel van de manier waarop jongeren ermee omgaan, maar ouders en kerken zijn vaak onwetend”, aldus Rebergen.

Expertise doorgeven

Met het tijdschrift Mediawijs Opvoeden wil Youth for Christ ouders en andere opvoeders handvatten aanreiken om het gesprek over online zijn aan te gaan. “Het doel is om de expertise die we vanuit onze jongerenwerkers en verschillende deskundigen hebben opgebouwd, door te geven”, legt Rebergen uit.

“Onze jongerenwerkers zien veel van de manier waarop jongeren ermee omgaan, maar ouders en kerken zijn vaak onwetend.”
- Bram Rebergen

Niet kinderen, maar ouders worden dus mediawijs gemaakt: “We bieden ze hulpmiddelen om beter aan te sluiten bij wat er in jongeren omgaat, hoe je in gesprek gaat over digitale onderwerpen en hoe je jongeren daarin opvoedt.”

Afstand en verbinding

Mediacoach Leenard Kanselaar, die jarenlang verbonden is geweest met Youth for Christ, heeft een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van het magazine. Volgens hem is de insteek vooral om de kloof tussen ouders en kinderen op digitaal gebied te overbruggen.

Dat zo’n kloof bestaat, verbaast hem niet: “Wij zijn de eerste generatie ouders en opvoeders die te maken heeft met deze vorm van mediaopvoeding”, vertelt hij. Kanselaar merkt bij ouders veel negativiteit en snelle oordelen over online onderwerpen. “Door negatief te zijn, creëer je echter afstand”, zegt hij. “Door nieuwsgierig te zijn en mee te doen, creëer je verbinding.”

https://www.kn.nl/donaties/

Het tijdschrift van Youth for Christ heeft raakvlakken met het geloof, maar is ook bruikbaar in niet-gelovige kringen, denkt Rebergen. “In onze missie zijn we gericht op alle jongeren, zowel die binnen als buiten de kerk”, vertelt hij. “Daarbij gaan we uit van de Bijbel, maar in het magazine is de Bijbel geen specifiek vertrekpunt. Daardoor is het breder toepasbaar.”

Mediawijs Opvoeden is aan te vragen via de site van Youth for Christ.