<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Kerststress kan juist heel opbeurend zijn, zegt onderzoeker

KNA 7 december 2023
image
Foto: Katt Yukawa - Unsplash

Kerstfeestjes op het werk, de kerstversiering van zolder halen, de puzzel van familieverplichtingen, in stampvolle winkels kerstinkopen doen… De feestdagen zijn voor veel mensen een periode van drukte en spanning. Toch hoeft die kerststress niet per se iets negatiefs te zijn, ontdekte een onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Veel mensen ervaren de drukte van de decembermaand “niet als iets slechts, maar juist als iets positiefs”, zegt Oliver Weigelt, een Duitse psycholoog die werkzaam is aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Stemmingbarometers

Weigelt heeft een onderzoek uitgevoerd naar het welzijn van mensen tijdens de kerstperiode. Daarvoor analyseerde hij ‘stemmingsbarometers’ van mensen.

De meeste mensen ervaren een grote anticipatie ondanks alle drukte, aldus Weigelt. “Hoe dichter we bij Kerstmis komen, hoe groter het gevoel van welzijn onder de bevolking. De stemmingsbarometer blijft stijgen tot aan de feestdagen. De piek komt met Kerstmis.”

‘Sprong van herstel’

Dit geldt volgens hem niet alleen voor christenen, ook anderen genieten van de feestelijke verlichting, rituelen, samenzijn met familie en vrienden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In dit opzicht is Kerstmis “een sprong van herstel” voor de meeste mensen, zegt de onderzoeker. Kort na Kerst verslechtert het humeur echter weer, om meestal pas in de lente weer te verbeteren.

Blijvend effect

Hoe meer mensen erin slagen om uit te rusten tijdens de kerstperiode, hoe langer het herstel duurt, zo voegt hij eraan toe. “Om ervoor te zorgen dat Kerstmis een blijvend effect heeft en dat we langer kunnen profiteren van dat positieve kerstgevoel, moeten we voldoende afstand nemen van onze dagelijkse drukte tijdens de feestperiode.”

Kerstmis betekent eigenlijk altijd een paar dagen stilstand, omdat bijna iedereen met een baan te maken heeft met de festiviteiten.

Vroeg plannen

Het stressniveau van de voorbereidingsperiode voor Kerstmis hangt echter af van de eigen to-do-lijst, merkt Weigelt op. Het is verstandig om vroeg te plannen, zodat je een paar dagen voor Kerstmis kunt ontspannen. “Een andere optie is om gewoon minder te plannen. Heb je echt tien cadeaus nodig, of zijn vijf cadeaus ook genoeg?”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.