Tijdens een ontmoeting op 15 december met de organisatoren en artiesten van het jaarlijkse kerstconcert in het Vaticaan sprak paus Franciscus over de tederheid, vreugde en hoop die voortkomen uit de liefde.
Lieve vrienden, goedemorgen en welkom!
Ik ben blij dat ik jullie kan begroeten voor het kerstconcert van morgenavond. Heel erg bedankt.
Kerstmis nodigt ons uit onze blik te richten op de gebeurtenis die Gods tederheid in de wereld bracht, een gebeurtenis die zorgde en nog steeds zorgt voor vreugde en hoop. Tederheid, vreugde, en hoop.
Tederheid komt voort uit liefde, het is als een taal van de liefde. Als je van een kind houdt, raak je het aan, als je van je man of vrouw houdt, raak je hem of haar aan. Dat is een geste die ontstaat vanuit de liefde. Het gebaar van de liefde is heel simpel. In de kribbe zien we de liefde van een moeder die haar pasgeboren kind omhelst, de liefde van een vader die zijn gezin beschermt; we zien herders die ontroerd zijn door een pasgeboren baby, engelen die de komst van de Heer vieren…
Alles is doordrongen van het gevoel van verwondering en liefde dat leidt tot tederheid. De taal van God is nabijheid, medeleven en tederheid.
Sint-Franciscus van Assisi wilde met zijn levende kerststal laten zien wat er in de grot van Bethlehem was gebeurd, zodat mensen erbij konden stilstaan. De heilige was vervuld van een tederheid die hem tot tranen toe bewoog wanneer hij dacht aan de armoede waarin Gods Zoon was geboren.
En het is juist de hier geuite liefde die de vreugde opwekt. Het ontstaan van leven is altijd reden tot vreugde en dat helpt om het lijden te overwinnen. De glimlach van een kind doet zelfs het hardste hart smelten.
“De taal van God is nabijheid, medeleven en tederheid”Tweet dit!
Jullie zetten je artistieke kwaliteiten in bij dit kerstconcert om onderwijsprojecten te steunen. Jullie muziek en gezang helpen om harten te openen en ervoor te zorgen dat degenen die lijden niet vergeten worden. Jullie muziek en gezang helpen om concrete gestes te doen die vreugde brengen aan talloze ouders die hun kinderen door middel van onderwijs een toekomst willen geven.
In de grot van Bethlehem werd hoop voor de mensheid geboren. De pandemie heeft helaas de onderwijskloof vergroot voor miljoenen kinderen en jongeren die van alle onderwijsactiviteiten zijn uitgesloten. En er zijn andere ‘pandemieën’ die de verspreiding van de cultuur van dialoog en verhinderen. Vandaag de dag overheerst helaas de ‘wegwerpcultuur’.
Het licht van Kerstmis doet ons het gevoel van broederschap herontdekken en spoort ons aan solidair te zijn met degenen die in nood verkeren. En door middel van kunst schep je onmiddellijk broederschap; in de kunst zijn er geen vrienden en vijanden, wij zijn allemaal gelijk, allemaal vrienden, allemaal broeders en zusters.
Investeren in onderwijs betekent kinderen en jongeren helpen de belangrijkste waarden te ontdekken en hun de moed geven om hun toekomst met hoop tegemoet te zien. In het onderwijs ligt de kiem van de hoop: hoop op vrede en gerechtigheid, hoop op schoonheid, hoop op goedheid; hoop op sociale harmonie.
Heel veel dank voor de gulheid waarmee jullie projecten ondersteunen voor de jongere generaties. Ik wens jullie toe dat jullie altijd boodschappers van tederheid, vreugde en hoop mogen zijn. Een zalig Kerstmis van broederschap en vrede voor jullie allemaal. (Vertaling Susanne Kurstjens)
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.