<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

‘Knapste man van Italië’ wordt priester: ‘Mooiste ervaring van mijn leven’

Almudena Martínez-Bordiú - CNA 8 december 2023
image
Edoardo Santini (21) laat de modellenwereld achter zich om op het seminarie de opleiding tot priester te volgen. Foto: Instagram - Edoardo Santini

De 21-jarige Edoardo Santini laat een veelbelovende carrière als model achter zich om priester te kunnen worden. Daarmee gaat een wens in vervulling waar hij al van kleins af aan mee rondloopt.

Danser, zwemmer, acteur – dit waren een paar van de dromen van Santini, een 21-jarige Italiaan die in 2019 op 17-jarige leeftijd al tot de ‘knapste jonge man van Italië’ werd uitgeroepen. Deze prijs opende de deuren naar de modewereld en zijn toekomst leek duidelijk: hij was voorbestemd om een grote ster te worden.

‘Kerk zijn’

Gods plannen liepen echter anders. In een video op zijn Instagramaccount legt Santini uit dat hij op weg is “om, als God het wil, priester te worden”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Hij zegt dat hij in deze jaren mensen heeft ontmoet die, “door me te laten zien wat het betekent om ‘Kerk te zijn’, me de kracht hebben gegeven om mijn roeping te onderzoeken”. Hij loopt naar eigen zeggen al van kleins af aan rond met die roeping, maar daar had hij zich “uit angst” nog nooit in verdiept.

18.000 Instagramvolgers

In januari 2020 besloot hij uiteindelijk de stap te zetten om op sociale media te praten over God en de roeping die hij voelde. “Leven in God betekent niet dat je jezelf opsluit in de Kerk, maar eerder dat je je leven vollediger leeft”, vertelt hij zijn ruim achttienduizend volgers op Instagram.

Hij noemt ook de tegenstand van zijn grootmoeder, die “iets anders verwachtte” van haar kleinzoon. Hij benadrukt echter dat hij zich niet “alleen” voelt in zijn beslissing en dat hij “het zat was om aan de wil van anderen te voldoen en foto’s te plaatsen waarop ik zogenaamd gelukkig ben”.

‘Antwoorden vinden’

De jongeman uit Toscane nam “een eerste stap” en ging vorig jaar bij twee priesters wonen, wat hij beschrijft als “de mooiste ervaring van mijn leven”. Het delen van zijn dagelijks leven met de priesters stelt hem in staat om “in het dagelijks leven het antwoord te vinden waar ik op hoopte, dat van boven naar mij toe is gekomen”.

https://www.kn.nl/donaties/

“Aan het einde van het jaar was het voor mij vanzelfsprekend om de bisschop te vragen of ik mee mocht doen aan de voorbereidende cursus, het jaar dat voorafgaat aan het leven in het seminarie. En hier ben ik dan: ik studeer theologie en werk in twee parochies van het bisdom Florence”, zegt hij in zijn video.

Hij vertelt ook dat het lang duurde voordat hij de eerste stap durfde te nemen “uit angst om niet geaccepteerd te worden” en dat het nemen van deze beslissing iets was “waar hij doodsbang voor was”. Uiteindelijk bleek de weg makkelijker dan hij had verwacht: “Ik bouwde meer muren voor mezelf dan er in werkelijkheid waren.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.