<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

‘Koeiencrucifix’ gaat viraal – tot verrassing van de fotograaf

Catholic News Service 10 januari 2020
image
De foto die priester Michael Schuller maakte van het bijzondere kruis op een akker van de familie Gotto. Foto: CNS Photo - Father Michael Schuller

Een wonder was het niet, een wonderlijk tafereel wel: de Amerikaanse priester Michael Schueller maakte kort voor Kerstmis een bijzondere foto die tot zijn eigen verrassing veel aandacht kreeg.

Het speelde zich af op de boerderij van Dan en Judy Gotto in het plaatsje Bankston. Leden van het gezin legden op 23 december op een van hun akkers veevoer neer in de vorm van een kruis. Het voer trok 171 hongerige koeien aan, waarmee de katholieke Gotto’s hun doel bereikten: er werd een groot zwart crucifix zichtbaar op hun land.

Viraal op Facebook

Schueller maakte er een foto en een filmpje van met behulp van een drone: het besturen van die apparaten is een hobby van de priester, die onder meer de Clemensparochie van Bankston onder zijn hoede heeft.

“Onze familie leeft aan de hand van de drie F's: faith, family and farming, geloof, gezin en boer zijn”
- Chad Gotto

Het videobeeld en de foto plaatste Schueller op zijn Facebookpagina. De foto ging meteen viraal, en leidde tot een artikel in de grootste krant van de streek.

‘De respons op de foto stemt me nederig’

Duizenden mensen hebben de foto gezien, en ook weken na Kerstmis heeft die nog impact. “De respons op de foto stemt me nederig”, zei Schueller tegen The Witness, de krant van het aartsbisdom Dubuque.

“Ik heb veel berichten gekregen van mensen van heinde en verre, en de foto is vele malen gedeeld – zo’n eenvoudig beeld dat met zo veel mensen een verbinding heeft gemaakt.”

image
Schueller maakte ook deze foto van de Sint-Clemenskerk van Bankston, een van de kerken die onder zijn pastorale verantwoordelijkheid vallen. Foto: CNS Photo - Father Michael Schuller

De Gotto’s gaven met de actie uiting aan hun verlangen om hun katholieke geloof te integreren in hun werk als boeren. Het land dat Judy en Dan Gotto bewerken, is al sinds 1889 in de familie. De meeste koeien op de foto zijn van hun zoon Chad, die ook voltijds boer is.

De koeien op hun plaats krijgen bleek gemakkelijk

Het was niet de eerste keer dat hij en zijn vader probeerden een kruis van koeien in beeld te brengen in de kersttijd. Enkele pogingen in eerdere jaren mislukten: de koeien op de goede plaats krijgen, bleek gemakkelijk, er een goede foto van maken niet.

Daarop riepen ze de hulp in van Schueller, die behalve hun pastoor ook een vriend van de familie is.

‘We wilden gewoon een foto voor de familie’

De foto die dat opleverde, maakten ze niet voor de roem, zegt Chad Gotto. “Ik wist niet eens dat hij die gepost had. We wilden gewoon een foto voor de familie.”

Voor de Gotto’s verbeeldt de foto een manier van leven die al generaties lang belangrijk voor hen is: “Onze familie leeft aan de hand van de drie F’s”, legde hij uit. “Faith, family and farming”, geloof, gezin en boer zijn.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.