<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Koud douchen, vasten, geen games en Netflix: katholieke mannen beginnen 90-daagse online retraite

Sanne Gerrits 13 januari 2020
image
(Beeld: Exodus90.com)

Een stevige spirituele work-out voor mannen: dat is wat het katholieke online programma Exodus 90 voorstelt. Ook in Nederland is een groep mannen vandaag begonnen aan de 90-daagse geestelijke oefening voor Pasen.

Vandaag, 13 januari, is het precies 90 dagen voor Pasen. Omdat het 90 dagen schijnt te duren om nieuwe gewoontes aan te leren, begint het katholieke Exodus 90 vandaag met mobielvriendelijke dagelijkse spirituele oefeningen. Doel van het ‘dieet’ van dagelijks gebed, vasten en broederschap is het terugkeren naar de basis van het geloof, af te komen van verslavingen en de band met Christus te versterken.

Verslaving onder geestelijken

Exodus 90 begon in 2013 als online initiatief van een priester en vijf seminaristen uit de Verenigde Staten, omdat zij constateerden dat ook onder seminaristen vaak verslaving voorkomt aan onder meer games, alcohol, Netflix en pornografie. Naar eigen zeggen is de mobielvriendelijke app sindsdien gedownload door 20.000 leken, priesters en bisschoppen in 30 verschillende landen.

No nonsense

Ook in Nederland gaan katholieke mannen met Exodus 90 van start. Jelmer Zondergeld uit Utrecht kwam het programma tegen via internet en leek het wel wat. Via zijn parochie en via de “voorzienigheid” kwam hij nog zes andere mannen op het spoor die de no nonsense oefeningen wel samen wilden doorstaan.

Naast bijvoorbeeld vasten, geen onnodig internetgebruik en koud douchen, is het namelijk de bedoeling dat je eens per week in kleine groepen samenkomt, om de weg samen te gaan. “Het is een mooie uitdaging. Dat ik zomaar een aantal mannen op het spoor kwam om mee te doen, geeft aan dat het leeft”, aldus Zondergeld.

Meer informatie: exodus90.com

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.