fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Kruizen van de bergtop? Italianen reageren gepikeerd op vermeend pleidooi van alpinistenclub

KNA 28 juni 2023
image
Op vele bergtoppen in de Alpen - zoals hier in Gmunden, Oostenrijk - zijn kruizen te vinden. Foto: Simon Berger - Unsplash

Een discussie over kruizen op bergtoppen is opgelaaid in het overwegend katholieke Italië. De bergbeklimmersvereniging Club Alpino Italiano (CAI) zou hebben geëist dat het christelijke symbool wordt verwijderd uit respect voor andere culturen.

Minister van Cultuur Daniela Santanche toonde zich bezorgd over het pleidooi en zei dat het “tegen onze principes indruist”, aldus Italiaanse kranten. Bergbeklimmerslegende Reinhold Messner noemde het initiatief ongepast en nutteloos.

CAI ontkent pleidooi

Volgens mediaberichten had de alpinistenvereniging de eis kenbaar maakte tijdens een paneldiscussie in Milaan. De club ontkent echter een dergelijke stap te hebben bepleit.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

CAI-voorzitter Antonio Montani zegt in een reactie dat hij zich persoonlijk de Zwitserse Matterhorn niet kan voorstellen zonder het beroemde kruis, zo meldt het dagblad Il Fatto Quotidiano. Volgens hem is er slechts een discussie geweest over de vraag of er geen andere religieuze symbolen op de bergtoppen moeten worden geplaatst naast de reeds bestaande.

Cultuurlandschap

In Duitsland was er in 2016 ook al discussie over christelijke symbolen op bergtoppen, nadat verschillende kruizen op toppen waren beschadigd in de deelstaat Beieren. Een kunstenaar monteerde toen een maansikkel op een bergtop in de Zwitserse Alpen. De Duitse alpinistenvereniging stelde dat bergtopkruisen tot het cultuurlandschap behoren.