<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Monniken van eerste Franse pauselijke wijngaard: drink onze wijn om gezinnen te steunen

Courtney Mares - CNA 7 juni 2021
image
Een benedictijner monnik in de wijnmakerij Via Caritatis van de abdij van Le Barroux. Foto: Abdij Le Barroux - CNA

De benedictijner monniken en zusters die de eerste pauselijke wijngaard in Frankrijk verzorgen, hebben de buitenwacht opgeroepen hun wijnen te kopen. Met de opbrengst worden de gezinnen van plaatselijke wijnboeren geholpen.

De abdijen van Le Barroux, gelegen op een heuvel in de Rhônevallei, werken samen met de plaatselijke wijnbouwgemeenschap om het land te bewerken waar in 1309 paus Clemens V voor het eerst een wijngaard liet aanleggen.

De monniken hopen deze maand 15.000 flessen van hun Via Caritatis-wijn te verkopen om de gemeenschap te helpen steunen. Die was getroffen door een daling van de verkoop als gevolg van de coronapandemie.

Tachtig afhankelijke gezinnen

Pater Michael, een Amerikaan die al meer dan dertig jaar deel uitmaakt van de Franse kloostergemeenschap, vertelde CNA dat ongeveer tachtig gezinnen voor hun levensonderhoud direct afhankelijk zijn van de wijnmakerij.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ze werken hard. Ze verkeren in moeilijke omstandigheden. Hun wijn werd in het verleden niet erkend voor wat die was, namelijk een wijn van behoorlijk hoge kwaliteit. Dus ze verdienden gewoon niet genoeg geld om rond te komen”, zei de benedictijn.

“Deze families om ons heen maakten goede wijnen, vooral omdat we de grond hebben die in staat is om geweldige wijn te produceren, als er goed voor wordt gezorgd. Het klooster was in staat om te investeren en deze wijn producerende families te helpen om uit een situatie te komen waarvan ik denk dat ze er, helemaal alleen, nooit uit zouden zijn geraakt”, legde hij uit.

Equivalent van Châteauneuf-du-Pape

Met de hulp van Philippe Cambie – die beschouwd wordt als een van ‘s werelds beste deskundigen in de studie van wijn en wijnbereiding – zijn de monniken in staat geweest om samengestelde wijnen te maken die bekroond zijn.

De wijn van de monniken is minder duur dan die van het nabijgelegen Châteauneuf-du-Pape, dat, zoals pater Michael opmerkt, later door paus Johannes XXII werd gesticht. Cambie heeft bijgedragen aan de wijnproductie in haar laatste stadia in beide voormalige pauselijke wijngaarden, waar dezelfde druivensoorten worden verbouwd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Je kunt wijn kopen voor een goedkopere prijs, en toch kan het bijna een equivalent zijn van Châteauneuf-du-Pape. En tegelijkertijd help je door deze wijn te kopen de wijnboeren die op dit moment in geldnood zitten, en Covid-19 heeft hun situatie niet geholpen”, aldus de priester.

Wijn = symbool van liefdadigheid

De Via Caritatis wijnmakerij van de benedictijnen verkoopt rode, witte en rosé wijnen die verscheept worden naar de Verenigde Staten en elders in Europa. Pater Michael zei dat ze de naam Via Caritatis voor hun wijnmakerij kozen omdat “wijn een symbool is van liefdadigheid, en ook van de liefdadigheid van Christus die zichzelf gaf”.

De monniken onderhouden zichzelf door handenarbeid, volgens de regel van Sint-Benedictus. “De monniken proberen en streven ernaar om iets te produceren waardoor ze niet afhankelijk zijn van anderen. En niet alleen dat, maar om genoeg te produceren om naastenliefde te kunnen betonen aan de armen, om een deel van de inkomsten te geven aan hun armen. Wij geven hier elk jaar een deel van onze inkomsten aan liefdadigheidsorganisaties.”

‘Christus koos wijn met een reden’

Pater Michael ziet ook een spirituele betekenis in de wijnproductie. “Een fles wijn is niet alleen iets dat de mens gebruikt om zijn lichaam te voeden”, zei hij. “Als Christus wijn koos om in zijn bloed te veranderen, dan is dat met een reden, en hij koos wijn met een reden. Dus wijn is iets materieels, maar het is iets dat door Christus geroepen is om in iets geestelijks veranderd te worden.”

De wijnen van Via Caritatis zijn in Nederland exclusief verkrijgbaar via wijnkoperij Mondovino.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.