fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

‘Na lange periode van gebed’: anglicaanse bisschop wordt katholiek

Patrick van IJzendoorn 6 september 2021
image
Jonathan Goodall was anglicaans bisschop maar werd katholiek. Foto: Catholic News Agency

De anglicaanse bisschop van Ebbsfleet heeft de Church of England verruild voor de katholieke Kerk. Dat heeft de aartsbisschop van Canterbury vrijdag bekend gemaakt.

Een officiële reden is niet gegeven, maar bekend was al wel dat de anglo-katholiek Jonathan Goodall zich niet meer thuis voelde in de Engelse staatskerk. Goodall is de twee bisschop van Ebbsfleet die deze overstap maakt. In 2010 werd Andrew Burnham katholiek.

Na lang gebed

“Ik heb het besluit genomen om op te stappen als bisschop van Ebbsfleet”, zo had Goodall de aartsbisschop laten weten, “om in volledige eenheid met de rooms-katholieke Kerk ontvangen te worden, dat na een lange periode van gebeden, een van de zwaarste periode uit mijn leven.”

Hij nam zonder wroeging afscheid en benadrukte dat hij veel verschuldigd is aan de Church of England: het was een ‘Ja’ tegen God, geen ‘Nee’ tegen Canterbury.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Traditionele vleugel

De zestigjarige geestelijke was acht jaar geleden geïnstalleerd in het relatief jonge bisdom aan de zuidoever van de Theemsdelta, niet ver van Canterbury.

Vanaf het begin was bekend dat Goodall behoorde tot de traditionele vleugel van de anglicaanse Kerk. Zo had hij moeite met het besluit om vrouwelijke priesters en bisschoppen te benoemen. Dat was destijds ook de reden geweest dat Burnham de overstap had gemaakt.

Geen moeite met ‘overlopers’

Naar schatting een op de tien katholieke priesters in Engeland heeft een anglicaanse achtergrond. In een interview met The Spectator zei aartsbisschop Justin Welby twee jaar geleden geen moeite te hebben met ‘overlopers’.

“Wie zal het een zorg zijn? Ik vind dat helemaal niet erg. Al helemaal niet als mensen naar de Kerk van Rome gaan, die een bron van inspiratie is. Zolang je je roeping volgt, volg je Christus. Dat is prachtig.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Groeiende evangelische vleugel

Welby zei op zoek te zullen gaan naar een opvolger voor Goodall. Mogelijk wordt dat iemand van de evangelische vleugel, die steeds sterker wordt binnen de Kerk van Engeland.

Anglo-katholieke onvrede

Goodalls warme woorden ten spijt bestaat er binnen de anglo-katholieke vleugel een groeiende onvrede over de koers die de anglicaanse Kerk onder Welby heeft ingezet.

Bijvoorbeeld over het besluit van Canterbury om de kerken tijdens de eerste lockdown gesloten te houden. Anders dan hun katholieke collega’s kregen anglicaanse priesters zelfs te horen dat ze geen virtuele vieringen mochten houden vanuit hun eigen kerk.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dekoloniseren

Later erkende Welby dat hij tijdens de coronacrisis te ver is gegaan. Hij krijgt nu veel kritiek omdat er veel geld gaat naar de bisschoppen, terwijl veel parochies na de gedwongen sluiting geldnood hebben.

Tevens bestaat er binnen conservatieve kringen onvrede over Welby’s besluit de anglicaanse Kerk te "dekoloniseren", wat mogelijk gepaard zal gaan met het verwijderen van beelden. Volgens Welby is de Church of England "institutioneel racistisch".