fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Paus bidt ‘voor en met’ ongeneeslijk zieke 17-jarige in speciale videoboodschap

Luuk van den Einden 29 juni 2023
image
De ongeneeslijk zieke Edna Rodrigues (in het midden) ontving van paus Franciscus een persoonlijke videoboodschap als antwoord op een brief die ze hem schreef. Foto: Twitter

De zeventienjarige Edna Rodrigues uit Portugal had paus Franciscus graag ontmoet op de WJD, maar kan niet gaan omdat ze ongeneeslijk ziek is. Daarom heeft de paus haar een persoonlijke video gestuurd, waarin hij haar ervan verzekert in gedachten bij haar te zijn en “met en voor” haar te bidden.

Edna heeft zich als deelnemer ingeschreven voor de Wereldjongerendagen in Lissabon, maar zal er niet bij kunnen zijn: de zeventienjarige Portugese is namelijk ongeneeslijk ziek. Omdat ze dolgraag paus Franciscus had willen ontmoeten, schreef ze hem een brief om te delen hoe jammer ze het vindt dat dat niet zal lukken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Toen ik hoorde dat de WJD in Portugal zou plaatsvinden, was ik heel blij”, schrijft ze. “Telkens wanneer ik de paus op televisie zie, voel ik me goed, alsof ik niet ziek ben.” Het liefst wilde ze paus Franciscus zelf komen vertellen “hoe belangrijk hij is” voor haar en haar familie.

Ernstige ziekte

Edna kan echter niet bij de Wereldjongerendagen aanwezig zijn, laat ze weten. Ze heeft al acht jaar een ernstige ziekte – waar ze precies aan lijdt, is niet bekendgemaakt – en weet niet hoe lang ze nog te leven heeft.

“De dokter heeft gezegd dat hij niet weet hoe lang het zal duren voordat ik Jezus zal ontmoeten, maar wel dat het niet lang meer duurt”, schrijft het meisje.

‘Vrede als zaadje’

Edna en paus Franciscus kunnen elkaar niet in levenden lijve ontmoeten, maar in plaats daarvan heeft de paus een persoonlijke videoboodschap naar haar gestuurd. Daarin bedankt hij haar voor haar brief, voor haar “tederheid” en voor “de vrede in [haar] hart”.

“Die vrede is als een zaadje dat wordt geplant in het hart van iedereen die jou ontmoet en met je praat”, vervolgt hij. “Ik wil je vergezellen op de reis die je aflegt. Ik ben bij je en ik weet dat je goed ontvangen zal worden. Ik ben bij je door met je te bidden, voor je te bidden en door te kijken naar Jezus, die altijd op ons wacht.”

In haar brief vroeg Edna de paus om voor haar te bidden. In zijn videoboodschap vroeg de paus haar om hetzelfde voor hem te doen. Hij sloot af met een zegen: “Ik zegen je, opdat je zo kracht op je pad mag vinden.”

https://www.kn.nl/donaties/