<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Romeinse kleermakers bezorgd over tekort aan zijde voor gewaden nieuwe kardinalen

KNA 27 september 2023
image
Paus Franciscus en de toen nieuw gecreëerde kardinalen tijdens het consistorie van 27 augustus 2022. Op 30 september vindt weer zo'n consistorie plaats. Foto: CNS - Vatican Media

Kerkelijke kleermakers in Rome hebben problemen met het verkrijgen van de scharlakenrode zijde die nodig is voor de gewaden van de nieuwe kardinalen. Aanstaande zaterdag zal de paus 21 nieuwe kardinalen creëren.

Tijdens de coronapandemie sloot een belangrijke leverancier van stoffen voor de industrie de deuren, vertelde Gabriele Barbiconi, mede-eigenaar van de traditionele kledingzaak Barbiconi, aan het Duitse persbureau KNA in Rome.

Vier maanden levertijd

Sindsdien kan het tot vier maanden duren voordat de stof wordt geleverd. Maar de nieuwe kardinalen hebben niet zoveel tijd, voegde hij eraan toe. De 21 geestelijken hoorden op 9 juli van hun benoeming door de paus en moeten aanstaande zaterdag in scharlakenrood voor hem verschijnen. Op die dag zal Franciscus hen tot kardinaal verheffen in de Sint-Pietersbasiliek. Sommigen van hen zijn cliënten van Barbiconi.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Barbiconi zegt dat de scharlakenrode moire zijde nu 80 euro per meter kost. Kardinalen zouden ongeveer 2.000 euro moeten betalen voor de basisoutfit, die bestaat uit een wollen toog en een koorhemd in rood.

Symboliek

Ook de mozetta (schouderstuk), solideo (bolvormig hoofddeksel) en biretta (kardinaalshoed) zijn gemaakt van scharlakenrode moire zijde. De bloedrode kleur symboliseert trouw aan de paus tot bloedens toe.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.