<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

‘Stop met begraven bisschoppen in kathedraal’

KNA 19 juni 2023
image
Interieur van de Sint-Paulusdom in het Duitse Münster. Foto: Rainer Halama - Wikimedia Commons

Een werkgroep van het bisdom Münster heeft voorgesteld om bisschoppen niet langer in de grafkelder van de dom of het nabijgelegen kerkhof te begraven. Dit om duidelijk te maken “dat er een bladzijde wordt omgeslagen” na alle misbruikschandalen, aldus een aanbeveling die de werkgroep vrijdag publiceerde.

De commissie beveelt ook aan om een graf in de grafkelder van de bisschop dat nog niet bezet is, bewust te openen en leeg te laten. Het zou in het zicht kunnen blijven als een “open wond in de geschiedenis van het bisdom”.

Parochies mogen zelf beslissen

De voorstellen moeten nu besproken worden met het kapittel van de Dom van Münster, dat de kathedraal beheert. De werkgroep wil het aan de verschillende parochies in het bisdom overlaten om te beslissen hoe om te gaan met de graven van priesters die postuum schuldig zijn bevonden aan seksueel misbruik.

image
De bisschoppelijke grafkelder onder de Dom van Münster Foto: Dietmar Rabich - Wikimedia Commons

De werkgroep van het bisdom werd een jaar geleden opgericht om voorstellen te ontwikkelen over hoe om te gaan met de graven van vermoedelijke misbruikers en degenen die het misbruik hielpen verdoezelen.

Bordje bij de ingang

In de Sint-Pauluskathedraal van Münster liggen drie bisschoppen begraven van wie in een rapport is aangetoond dat ze fouten hebben gemaakt bij de aanpak van misbruik door geestelijken tussen 1947 en 2008.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De toegang tot de grafkelder in de kathedraal was tijdelijk geblokkeerd nadat het rapport gepubliceerd was. Sinds de grafkelder weer open is, wijst een bord bij de ingang op de fouten die bisschoppen hebben gemaakt bij de aanpak van seksueel misbruik.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.