fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

‘Tv-Mis’ is langst lopend programma Australië

Catholic News Service 5 augustus 2021
image
Een gezin in Sydney kijkt naar de wekelijkse 'tv-Mis' vanuit de co-kathedraal van Wollongong. Foto: CNS Photo - Giovanni Portelli, The Catholic Weekly

Een wekelijks uitgezonden heilige Mis is het langst lopende programma op de Australische nationale televisie. De Mis voor jullie thuis viert deze maand het vijftigjarig jubileum.

De Mis was oorspronkelijk bedoeld voor katholieken die op zondag door bijvoorbeeld ziekte niet naar hun lokale parochiekerk kunnen. Door de jaren heen ontstond er een kleine, maar trouwe groep kijkers.

Ook niet-katholieke kijkers

Met de noodgedwongen opschorting van publieke Missen als gevolg van het coronavirus, trok de uitzending een nieuw publiek. Momenteel zitten grote delen van de deelstaat New South Wales in lockdown na een uitbraak van de deltavariant van het virus.

Opvallend genoeg trekt de uitzending niet alleen katholieke kijkers. De producers zeggen een toenemend aantal berichten te krijgen van niet-katholieken, die na een Mis gezien te hebben meer informatie over het katholieke geloof willen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

‘Nog altijd relevant’

De ‘tv-Mis’ wordt uitgezonden vanuit de co-kathedraal van het bisdom Wollongong. Het bisdom verzorgt de uitzending samen met de Australische bisschoppenconferentie.

Bisschop Brian Mascord van Wollongong zei dat er nog altijd behoefte is aan de tv-Mis. “Priester Michael King had begin jaren zeventig de visie om degenen die aan huis gebonden zijn, geestelijke voeding te bieden. Dat is nog altijd relevant.”

Dankbare kijkers

“De mensen een echt gevoel van het heilige brengen, hen uitnodigen om deel te zijn van een verspreide maar verbonden biddende gemeenschap, is een privilege en een grote verantwoordelijkheid die we serieus nemen”, aldus de bisschop.

Medewerkers van het bisdom worden volgens hem “nederig van de brieven, e-mails en telefoontjes die we krijgen van onze dankbare gemeenschap”.