<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Vaticaanstad in 67.000 legosteentjes

Peter Finney Jr. 1 oktober 2021
image
Rocco Buttliere is trots op zijn Lego-replica van Vaticaanstad. Foto: CNS Photo - Peter Finney Jr., Clarion Herald

Rocco Buttliere besteedde zijn tijd in lockdown goed: in drie maanden tijd bouwde hij heel Vaticaanstad na in Lego.

Vanuit zijn huis in de Amerikaanse stad Chicago bouwde hij een 3D replica van de ministaat op een schaal van 1:650. Hij had er 67.000 steentjes voor nodig.

De replica is zo waarheidsgetrouw dat er zelfs een klein rood steentje te vinden is dat het raam markeert waar paus Franciscus elke zondag verschijnt voor zijn wekelijkse angelusgebed.

Achthonderd uur

De 26-jarige Buttliere had achthonderd uur nodig voor zijn replica, maar beschouwt het dan ook als een van zijn grootste meesterwerken. “Wat me inspireerde was het feit dat er bijna vierduizend jaar aan geschiedenis schuilgaat achter de architectuur, de musea en kunstwerken zelf”, zegt de architect. “Het geestelijke aspect ervan was de reden dat ik echt de hele staat wilde nabouwen.”

“Heel Vaticaanstad past onder de Golden Gate Bridge”

Buttliere bouwt al zo ongeveer zijn hele leven met Lego en heeft inmiddels meer dan zestig verschillende modellen bedacht. De grootste uitdaging van het nabouwen van Vaticaanstad? De koepel van de Sint-Pieter, zegt Buttliere. Hij vond uiteindelijk een doos zeldzame steentjes om die op te bouwen.

Zelf was de architect maar een keer in zijn leven in Rome, tijdens een Legoconferentie in de stad. Hij had toen maar een halve dag de tijd om Vaticaanstad te bezoeken. Hij vertrouwde dus vooral op 3D-beelden van Google Maps om de ministaat zo getrouw mogelijk na te bouwen.

Heel divers

Van de in totaal 67.000 steentjes die hij gebruikte, zijn er 1.300 uniek. Dat wil zeggen dat ze zeldzaam zijn en alleen voorkomen in bepaalde Lego-sets. “Vaticaanstad is dus heel divers, maar dat is logisch als je weet dat sommige gebouwen eeuwen teruggaan.”

Dat al zijn bouwwerken op dezelfde schaal gebouwd worden, levert interessante feiten op. Zo weet Buttliere inmiddels dat “heel Vaticaanstad onder de Golden Gate Bridge past”.

image
De Sint-Pieter in Lego Foto: CNS Photo - Peter Finney Jr., Clarion Herald

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.