fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Vlaamse kluizenaar in Oostenrijk verruilt kluis voor seminarie

Sanne Gerrits 17 februari 2020
image
Kluizenaar Stan Vanuytrecht vertelt over zijn leven als kluizenaar op een Oostenrijkse berg. Beeld: Screenshot YouTube

De Vlaamse kluizenaar in Oostenrijk Stan Vanuytrecht stopt met zijn kluizenaarsbestaan. De diaken kampt met gezondheidsproblemen en wil in België zijn priesterstudie hernemen.

Vanuytrecht (61) verbleef drie jaar lang in een bijzondere kluis tegen een berggrot van Saalfelden im Pinzgau aan. Er is geen elektriciteit, geen stromend water of verwarming, in het winterseizoen is de plek onbewoonbaar.

Toeristen

Hoewel afgelegen wordt de kluis dagelijks bezocht door vele toeristen. De kluizenaar ontving overdag mensen, in de ochtend en avonduren overheerste de eenzame stilte.

In zijn ontslagbrief van begin februari bedankte de Vlaming zijn werkgevers van de parochie voor “de wonderschone tijd bij de mensen in Saalfelden”.

Nieuwe kandidaat gezocht

De parochie is inmiddels op zoek naar een nieuwe kandidaat-bewoner. Deken Alois Moser omschrijft de unieke ‘baan’ als volgt: “De kluizenaar moet een gevestigde persoon zijn, die zowel met de eenzaamheid in de avond en nacht als met de vele mensen, die de kluis dagelijks bezoeken, goed kan omgaan. Het leven in een bergkluis zonder stroom, centrale verwarming of stromend water, vraagt om bescheidenheid, een goede lichamelijke gezondheid en twee rechterhanden.”

De natuurlijke grot bij kasteel Lichtenberg in de regio Salzburg werd in de 17e eeuw uitgebouwd tot kapel en kluis. Het is een van de weinige plekken in Europa die nog altijd door een kluizenaar bewoond wordt. In de kapel wordt de heilige Georg (Joris), beschermheilige van de dieren, vereerd.

Kandidaten kunnen zich melden bij de parochie.