<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Zeldzaam paneel van Fra Angelico brengt ruim 5,8 miljoen euro op

KN Redactie 11 juli 2023
image
Het meesterwerk 'De Kruisiging' van Fra Angelico werd op 6 juli voor een recordbedrag van ruim 5,8 miljoen euro verkocht. Foto: CNA - Christie’s Images Limited 2023

Het veilingrecord van de Italiaanse schilder Fra Angelico (1395-1455) is donderdag verbroken: veilinghuis Christies wist zijn meesterwerk De Kruisiging voor meer dan 5,8 miljoen euro te verkopen aan een onbekende bieder.

Het is uitzonderlijk dat een zo belangrijk werk van deze kunstenaar op de markt kwam. Veel van zijn religieus werk hangt in het klooster van San Marco in Florence of in katholieke instellingen waarvoor hij in opdracht schilderde.

Onberispelijk gedrag

Een groot deel van zijn leven woonde Fra Angelico in het dominicanenklooster in Florence. Al snel werd de broeder een beroemd schilder. Twee opeenvolgende pausen waren zo onder de indruk dat ze de schilderende broeder vroegen om aan fresco’s in het Vaticaan te werken. Nog voor zijn zestigste verjaardag stierf hij in Rome. Daar werd hij begraven, ondanks zijn grote gehechtheid aan Toscane.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zijn populariteit kwam mede voort uit zijn onberispelijke gedrag, in een tijd dat veel kunstenaars er een twijfelachtige moraal op na leken te houden. Fra Angelico gebruikte de schilderkunst als een vorm van aanbidding; hij voelde zich goddelijk geïnspireerd. Naar verluidt huilde hij telkens wanneer hij aan De Kruisiging werkte.

Roem overschaduwd

Fra Angelico was niet altijd zo bekend als hij nu weer is. Eeuwenlang werd zijn roem overschaduwd, maar in de negentiende eeuw ontstond er een hernieuwde belangstelling voor diep spirituele kunst uit de vroege renaissance. Daarmee groeide ook de aandacht voor Fra Angelico weer.

In 1982 verklaarde paus Johannes Paulus II Fra Angelico zalig. De paus opende het document waarin hij dat deed met een citaat van Giorgio Vasari, de ultieme kunstschrijver van de Renaissance. Vasari noemde Fra Angelico “hij die het werk van Christus doet”.

Zeldzame ontdekking

Deze eeuw zijn er drie werken van de schilder verkocht. De Kruisiging werd in 1996 ontdekt. Het zou ergens tussen 1419 en 1424 geschilderd zijn. Dit soort ontdekkingen is zeldzaam.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.