fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Opnieuw vertraging in herziening Baybasin

KN Redactie 14 november 2016
image

De behandeling van het al vijf jaar aanslepende herzieningsverzoek van Hüseyin Baybasin loopt voor de zoveelste keer vertraging op.

Dit is vrijdag uitgelekt via een tweet van NRC-journalist Marcel Haenen.

Langs dezelfde route

De advocate van Baybasin, mr. Adèle van der Plas bevestigde het dit weekeinde aan Crimesite. Ze zei bovendien “erg verbaasd” te zijn dat de stand van het onderzoek door advocaat-generaal Aben voor de tweede keer via NRC-Handelsblad naar buiten is gebracht. Eerder dit jaar was langs dezelfde route bekend geworden dat de conclusie van de advocaat-generaal opnieuw was uitgesteld, toen tot na de zomer.

101 nieuwe feiten

Volgens Van der Plas is het “instituut van de herziening” van strafzaken in Nederland “zoveel mogelijk gericht op het afwijzen” en niet op recht doen. Aangezien er door haar liefst 101 nieuwe feiten zijn ingebracht, heeft Aben daar zijn handen vol aan. “Mijn analyse is nu dat wat wij hebben ingediend erg moeilijk is om nog af te wijzen”, zegt Van der Plas tegen Crimesite. “Men heeft grote moeite om de waarheid in de zaak Baybasin onder ogen te zien.’

Vervalste telefoontaps

De Turkse Koerd Baybasin zit in Nederland levenslang uit, onder meer wegens opdracht geven tot moord. Onderzoek van onder meer prof. Ton Derksen wees uit Baybasins veroordeling gebeurd is op basis van vervalste telefoontaps. Derksen spreekt zelfs van “glasheldere opzet”. Baybasins vrijspraak lijkt daarmee onvermijdelijk geworden. (KN/Crimesite)