<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oproep Kerken Zuid-Soedan: stop het geweld!

KN Redactie 13 juli 2016
image
Inwoners van de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in de stad (Foto: AP)

De Raad van Kerken van Zuid-Soedan doet een dringende oproep “te voorkomen dat de situatie in het land escaleert”. De laatste dagen is de hoofdstad Juba het toneel van hevige gevechten.

De Raad van Kerken ziet “met zorg” dat het geweld in de hoofdstad van Zuid-Soedan de laatste dagen opnieuw is opgelaaid “en dat de spanning aan het toenemen is”. Leden van de raad, die naast de katholieke nog elf andere christelijke Kerken vertegenwoordigt, zeiden dat zondag op de landelijke radio.

Bloedige strijd

Op 9 juli 2011 werd Zuid-Soedan afhankelijk van Soedan. Door onenigheid tussen president Salva Kiir en vice-president Riek Machar ontstond er eind 2013 echter een bloedige strijd tussen de stammen waar zij toe behoren. Vorig jaar zomer riep de Raad van Kerken ook al op de oorlog voorgoed te beëindigen.

Vorige week, een aantal dagen voor de viering van vijf jaar onafhankelijkheid, barstte het geweld in de hoofdstad Juba echter opnieuw los. Bij de gevechten tussen de strijdende groepen kwamen minstens honderd mensen om het leven. De strijd verspreidt zich sindsdien door de hele hoofdstad.

Geen oordeel

“Wij, de leiders van de Kerk in Zuid-Soedan, zijn uitermate verontrust over de fatale schietpartijen” in Juba, zo zei de Raad van Kerken. De christelijke leiders benadrukken dat ze geen oordeel willen geven “over hoe of waarom dit is gebeurd, noch over wie er schuldig aan is”.

De kerkleiders dringen aan “een stevige inzet van alle gewapende individuen, strijdkrachten en gemeenschappen, en hun leiders, om een sfeer te creëren waarin geweld geen optie meer is”.

Escalatie voorkomen

Men roept “soldaten en burgers” dan ook dringend op “om provocerende woorden en acties achterwege te laten, en alles te doen dat in hun macht ligt om te voorkomen dat de situatie escaleert”.

Ook VN-secretaris Ban Ki-moon veroordeelde in een verklaring van 10 juli het “zinloze geweld” en stelde dat de strijd “de potentie heeft om de vooruitgang die tot nu toe is gemaakt in het vredesproces kan terugdraaien”. (KN/Crux)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.