<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oude Zweedse H. Mis op video gereconstrueerd

KN Redactie 28 september 2016
image
(beeld: YouTube)

De Zweedse latinist en katholieke priester Anders Piltz uit Ödeborg in Dalsland ondernam in de jaren tachtig een poging een H. Mis te reconstrueren.

En wel zoals die in het midden van de vijftiende eeuw in Zweden gecelebreerd werd. Daaruit ontstond in 1990 het project van de dominicaan en hoogleraar Latijn aan de universiteit Lund om een video van de gereconstrueerde Mis te laten maken om die voor een breder publiek zichtbaar te maken.

Middeleeuwse kerk

De video laat een gereconstrueerde H. Mis van de 18e Zondag na Pinksteren rond het jaar 1450 zien in het toen nog katholieke bisdom Linköping (nu evangelisch-lutherse Zweedse Kerk). De film werd opgenomen in de middeleeuwse kerk van Endre in Götaland, die sinds de reformatie luthers is. De deelnemers dragen de kleding van die tijd. De regie is van Chris Björkvall.

Akoestiek

Aan het begin van de video legt Piltz het project uit in het Zweeds. De lezingen, preek en de gebeden van het volk worden in het oud-Zweeds uitgesproken. Wat opvalt is de mooie akoestiek van het kerkgebouw. (KN/Katholisches.info)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.