fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Patriarchaat Moskou mort over komende synode

KN Redactie 22 april 2016
image

De tweede man van de Russisch-orthodoxe Kerk heeft kritiek geuit op de Heilige en Grote Synode van de orthodoxe Kerk, die zich in juni op Kreta zal afspelen.

Het commentaar door metropoliet Hilarion van Volokolamsk, de ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van het patriarchaat van Moskou, is betekenisvol want de Russisch-orthodoxe Kerk is de grootste van de vijftien autokefale Kerken binnen de Oosterse orthodoxie.

Formuleringen

Metropoliet Hilarion maakte duidelijk dat de synode geen oecumenisch concilie is en had kritiek op de ontwerpdocumenten. “We zouden de formuleringen ervan graag verbeterd hebben”, vertelde hij op een bijeenkomst op de orthodoxe universiteit van Sint Tichon in Moskou op 19 april. “Geloof me, we hebben er een hoop moeite in gestoken om de documenten beter te maken, maar veel van onze verbeteringen zijn niet overgenomen.”

Vastgesteld aantal

Over de synodale procedure zei metropoliet Hilarion: “We hebben vanaf het eerste begin voorgesteld alle bisschoppen bijeen te roepen… Ons werd echter verteld dat het onmogelijk was zoveel bisschoppen bijeen te brengen en laat het het vastgestelde aantal van elke Kerk zijn… Dat betekent dat bepaalde Kerken door al hun bisschoppen worden vertegenwoordigd, maar onze Kerk, die meer dan 350 bisschoppen heeft, zal slechts door een kleine hoeveelheid worden vertegenwoordigd.” (KN/Catholic Culture)