fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Bedankt voor de ijsjes’

Inés San Martín - Crux 18 augustus 2020
image
Foto: Lama Roscu - unsplash.com

Het is een publiek geheim dat paus Franciscus dol is op zoetigheid, en zeker op ijs. Dus het was geen verrassing dat hij deze week ijscozaak Mario Magrini opbelde in het centraal-Italiaanse dorp Roseto degli Abruzzi.

De winkel bestaat volgend jaar precies honderd jaar, maar de paus belde vooral om eigenaresse Maria Grazia Magrini te bedanken.

Dol op koffie-ijs

Eerder deze zomer had Magrini de paus namelijk drie bakken met de populairste ijscosmaken uit haar zaak toegestuurd: koffie, vanille en room. In het begeleidende briefje had ze geschreven: “Zoals wij bidden voor u, bidt u voor ons.”

Paus Franciscus liet Magrini weten dat hij een voorkeur had voor het koffie-ijs.

Driehonderd bakjes ijs aan boord

Dat de paus van ijs houdt, is bekend. Toen hij in 2015 terugvloog van zijn bezoek aan de Filipijnen, verving vliegtuigmaatschappij Philippine Airlines vrijwel alle alcoholische versnaperingen aan boord door driehonderd bakjes ijs. Tot ongenoegen van de journalisten in het vliegtuig.

Franciscus is vooral dol op de smaak dulce de leche, Argentijnse karamelpasta, omdat die hem aan zijn thuisland doet denken. De smaak is niet overal in Rome te vinden, maar op loopafstand van het Vaticaan wordt die verkocht door ijscozaak Padrón. Die zaak haalt de dulce de leche uit Argentinië zelf.

In 2018 stuurde eigenaar Sebastian Padrón de paus een paar bakken dulce de leche-ijs. Kort daarna kreeg hij een handgeschreven briefje terug, met een pauselijke zegen erbij.

IJs voor de daklozen

Paus Franciscus krijgt ijs niet alleen cadeau, hij geeft het ook weg. In 2018 liet hij op zijn naamdag (23 april, St.-Joris) drieduizend ijsjes uitdelen onder Romeinse daklozen.