<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus bezoekt aardbevingsgebied

KN Redactie 4 oktober 2016
image
Paus Franciscus in gebed bij de ineengestorte gebouwen in het Italiaanse Amatrice (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft vandaag de gebieden bezocht die het zwaarst werden getroffen bij de aardbeving die op 24 augustus in Italië plaatsvond. “Ik ben hier om te zeggen dat ik jullie nabij ben.”

De paus bezocht onder meer Amatrice, Accumoli en Arquata del Tronto. Grote delen van deze stadjes werden vernietigd door de aardbeving in Centraal Italië. In heel het getroffen gebied vielen bijna driehonderd doden.

Privébezoek

Afgelopen zondag zei de paus op de terugvlucht uit Azerbeidzjan nog dat hij niet precies wist wanneer hij het aardbevingsgebied zou bezoeken. Wel benadrukte hij toen dat hij het bezoek “privé, alleen, als een priester, bisschop en paus” zou maken. “Maar alleen. Ik wil dit doen en ik wil dicht bij de mensen zijn.”

De paus bezocht dan ook met een zo klein mogelijk gevolg het getroffen gebied in om ook de werkzaamheden ter plaatse niet te veel te verstoren.

‘Geen last’

Om iets na 9 uur kwam de paus met de bisschop van Rieti, mgr. Domenico Pompili, aan in Amatrice. Daar ging hij eerst naar het noodgebouw waar nu de school gevestigd is. Hij ontmoette er de leerlingen en de docenten.

Hoewel de paus al enkele dagen na de aardbeving had aangegeven het getroffen bezoek zo snel mogelijk te willen bezoeken, kwam zijn bezoek vanochtend toch nog als een verrassing. “Ik wilde geen last zijn en daarom heb ik wat tijd laten passeren, zodat enkele zaken weer in orde konden worden gemaakt, zoals de school”, zei hij in Amatrice.

Nabijheid en gebed

Maar vanaf het allereerste moment, zei de paus, “voelde ik dat ik naar jullie toe wilde komen!”. “Nu ben ik hier om simpelweg te zeggen dat ik jullie nabij ben en voor jullie bid. Nabijheid en gebed, dat is wat ik jullie aanbied.”

De paus ging vervolgens naar de zogenaamde ‘red zone’, het gebied dat vanwege veiligheidsredenen nog altijd afgesloten is. Daar ontmoette hij brandweermannen die hebben geholpen bij de reddingswerkzaamheden. Ook bad hij enige tijd alleen bij de ingestorte gebouwen.

Andere dorpen

Daarna ging de paus naar een tehuis in het nabijgelegen Borbona waar hij zestig zieke ouderen ontmoette die na de aardbeving vrijwel allemaal werden geëvacueerd. De paus sprak ieder van hen persoonlijk en lunchte daarna met de groep.

Franciscus bezocht ’s middags ook de plaatsen Accumoli, Pescara del Tronto, Arquata del Tronto en San Pellegrino di Norcia. Ook daar ontmoette hij de getroffen bevolking en de hulpverleners en liet hun weten: “Ik ben jullie nabij.” (KN/VI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.