fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus bezoekt pasgeboren baby’s

KN Redactie 19 september 2016
image
Paus Franciscus houdt een pasgeboren baby in zijn armen bij zijn bezoek aan een Romeins ziekenhuis (Foto: AP)

Tijdens zijn maandelijkse Vrijdag van Barmhartigheid bracht paus Franciscus onder meer een verrassingsbezoek aan de afdeling neonatologie van een Romeins ziekenhuis.

Paus Franciscus begon zijn Vrijdag van Barmhartigheid van deze maand ’s morgens met een bezoek aan de Eerste Hulp van het San Giovanni ziekenhuis in Rome. Daarna bezocht hij ook de afdeling met pasgeborenen.

Couveuses

De paus doorliep alle procedures en trok een groen ziekenhuisschort aan en een mondkapje, alvorens de afdeling op te gaan. Daar stopte hij bij de couveuses van twaalf baby’s. Vijf van hen, waaronder een tweeling, hebben ernstige complicaties.

Franciscus sprak ook met de ouders van de kinderen en met de medewerkers van de afdeling. Daarna bezocht hij ook de baby’s op de kraamafdeling.

In de middag sloot de paus zijn Vrijdag van Barmhartigheid af met een verrassingsbezoek aan het hospice Villa Speranza (‘Villa hoop’) in het noorden van Rome. Hij ontmoette en zegende er de terminaal zieken.

Belang van het leven

Paus Franciscus wilde met beide bezoeken “een krachtig signaal uitzenden over het belang van het leven vanaf het eerste moment tot aan het natuurlijke einde ervan”. Dat liet de persdienst van het Vaticaan na afloop weten.

“Het verwelkomen van leven en het garanderen van de waardigheid ervan te allen tijde is een leer die de paus regelmatig herhaalt”, schreef de persdienst. “Met deze twee bezoeken heeft hij een concreet en tastbaar teken gegeven van het belang van de zorg voor de zwaksten en meest kwetsbaren om barmhartigheid te tonen in onze levens.”

Vrijdag van Barmhartigheid

Paus Franciscus heeft in het Heilig Jaar van Barmhartigheid de zogenaamde Vrijdagen van Barmhartigheid ingesteld. Een vrijdag per maand wordt speciaal vrijgemaakt voor verrassingsbezoeken waarmee de paus de aandacht wil vestigen op de zwakkeren in de samenleving.

Op eerdere vrijdagen van barmhartigheid bezocht de paus onder meer een tehuis voor mensen met een verstandelijke beperking, een bejaardentehuis en een opvang voor drugsverslaafden. (KN/RV)