fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus bidt in stilte in Auschwitz; ontmoet overlevenden

KN Redactie 29 juli 2016
image
Paus Franciscus betreedt het voormalige vernietigingskamp Auschwitz. (Foto: AP)

[UPDATE – EXTRA FOTO’S] Paus Franciscus heeft vandaag het voormalige vernietigingskamp Auschwitz bezocht.

Vanmorgen betrad hij het kamp door de poort met het beruchte opschrift ‘Arbeit macht frei’. Vervolgens ontmoette hij elf overlevenden, die hij omhelsde en met wie hij enkele woorden wisselde. Franciscus ontving van de elf een kaars, waarmee hij een licht ontstak voor de executiemuur bij het zogeheten ‘dodenbarak’ 11.

Galgen

Behalve tijdens zijn ontmoeting met de overlevenden, sprak Franciscus niet terwijl hij in het kamp was. Hij liep alleen, zelfs zonder zijn beveiliger, verder het voormalige vernietigingskamp in, waarna hij met een golfkarretje naar de appèlplaats werd gebracht. Onderweg bracht hij een kwartier met gesloten ogen, naar binnen gekeerd door.

Op de appèlplaats kuste de paus de daar opgestelde galgen. Het herinnerde aan de traditionele kus van Christus’ kruis op Goede Vrijdag.

Maximiliaan Kolbe

Bij zijn bezoek aan barak 11 was de Poolse premier Beat Szydlo aanwezig. Vervolgens, wederom alleen, betrad Franciscus de hongerbunker waar de heilige Maximiliaan Kolbe zijn laatste weken doorbracht. De priester had vrijwillig de plaats ingenomen van een huisvader. Kolbe werd uiteindelijk met een dodelijke injectie vermoord.

De paus zat minutenlang voorovergebogen op een krukje in de donkere cel, voordat hij een kruis sloeg en een zegenend gebaar maakte.

Vervolgens schreef hij in het Spaans in het bezoekersboek: “Heer, ontferm U over uw volk! Heer, vergeef zoveel wreedheid!”

Psalm 130

Per auto ging Franciscus daarna naar het naastgelegen vernietigingskamp Birkenau, waar ongeveer duizend gasten op hem wachtten. De paus bezocht er de gedachtenisplaats en zette er een lichtje neer.

De Poolse opperrabbijn Michael Schudrich reciteerde er psalm 130 in het Hebreeuws: “Uit de diepten, Heer, roep ik tot U.”

‘Rechtvaardige onder de Volkeren’

Franciscus ontmoette in Birkenau verschillende mensen die door Yad Vashem als ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ zijn onderscheiden omdat zij met gevaar voor eigen leven Joden hebben gered.

Paus Franciscus is na Johannes Paulus II (1979) en Benedictus XVI (2006) de derde paus die Auschwitz heeft bezocht.

In 2014 schonk paus Franciscus 100.000 euro aan de stichting die Auschwitz-Birkenau beheert. In 2015, in Turijn, verweet hij de toenmalige wereldleiders niets te hebben gedaan om de transporten naar de vernietigingskampen te stoppen.

“De grote machten”, zei hij toen, “hadden foto’s van de spoorwegroutes waar de treinen overheen reden op weg naar de concentratiekampen, zoals Auschwitz, om de Joden te vermoorden en ook de christenen, en ook de Roma en ook de homoseksuelen. Zeg me eens, waarom hebben ze die niet gebombardeerd?”

Een beeldreportage van paus Franciscus’ bezoek aan Auschwitz (foto’s: AP):

[widgetkit id=”25″]