fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus doneert voor noodhulp na cycloon Idai

Catholic News Service 25 maart 2019
image
Door orkaan Idai getroffen Mozambikanen. CNS Photo - Josh Estey, Care International via Reuters

Paus Franciscus heeft drie keer vijftigduizend dollar gedoneerd voor noodhulp aan respectievelijk Mozambique, Zimbabwe en Malawi. De drie landen zijn getroffen door cycloon Idai en hebben te kampen met grote overstromingen.

Afgelopen vrijdag stond het dodental als gevolg van de cycloon op ten minste driehonderd doden. Duizenden andere mensen raakten gewond en honderdduizenden zijn dakloos, meldt het Vaticaanse Dicasterie voor de Integrale Menselijke Ontwikkeling.

Groeiende zorg over verspreiding ziektes

Het dicasterie zal de pauselijke hulp verdelen via de nuntiaturen in de drie landen. De week van zware regenval in de regio heeft “tienduizenden huizen en openbare gebouwen tot de grond toe verwoest”, schrijft het dicasterie in een verklaring. Belangrijke wegen zijn door de regen onbegaanbaar geworden.

Verder zijn het water- en elektriciteitsnet aangetast en is er een groeiende zorg over de verspreiding van ziektes, vooral via vervuild water.

Volgens de verklaring is de donatie van de paus een “eerste bijdrage” en “een onmiddellijke uitdrukking van zijn gevoel van geestelijke nabijheid” bij de getroffen bevolking. Het is slechts een “deel van de hulp die in de katholieke Kerk bijeengebracht wordt” via bisschoppenconferenties en liefdadigheidsorganisaties.

Nederlandse oproepen tot steun

In Nederland hebben hulporganisatie Kerk in Nood en Stichting Vastenactie opgeroepen tot steun voor de getroffen gebieden.