<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus en patriarch: ‘luister naar schreeuw van de aarde’

KN Redactie 5 september 2017
image

“Luister naar de schreeuw van de aarde.” Die gezamenlijke oproep deden paus Franciscus en patriarch Bartholomaios van Constantinopel op de Wereldgebedsdag voor de Schepping op 1 september.

De vernietiging van het milieu is een teken van een “scenario van moreel verval” waarbij te veel mensen negeren of ontkennen dat God vanaf het begin “de mensheid bestemd heeft om mee te werken aan het behoud en de bescherming van de natuurlijke omgeving”, aldus de leiders van de katholieke en de orthodoxe Kerk.

‘Gewonde schepping’

In een gezamenlijke boodschap sporen ze regeringsleiders en zakenlieden aan om een antwoord te geven op “de smeekbede van miljoenen mensen om onze gewonde schepping te genezen”.

“De aarde is aan ons toevertrouwd als subliem geschenk en erfgoed”, schrijven ze ook. Maar “onze neiging om de kwetsbare en uitgebalanceerde ecosystemen te doorbreken, onze onverzadigbare drang om de beperkte bronnen van de wereld te manipuleren en controleren, en onze hebzucht naar oneindige winsten op de markten, hebben ons allemaal vervreemd van de originele bedoeling van de schepping”.

‘Tragische consequenties’

De paus en de patriach waarschuwen voor “tragische en onomkeerbare” consequenties als we Gods plan voor de schepping blijven negeren. “Onze menselijke waardigheid en welzijn zijn ten diepste verbonden aan onze zorg voor de gehele schepping.”

Ze doen daarom “een dringende oproep aan degenen die sociale, economische, alsmede politieke en culturele verantwoordelijkheid dragen om naar de schreeuw van de aarde te luisteren en naar de noden van de gemarginaliseerden”.

‘Zware druk op de armen’

Er kan volgens de kerkleiders geen blijvende oplossing worden gevonden “voor de uitdagingen van de ecologische crisis en de klimaatverandering, tenzij ons antwoord gemeenschappelijk en collectief is, tenzij de verantwoordelijkheid gedeeld wordt en we daarvoor aansprakelijk kunnen worden gesteld, tenzij we van solidariteit en dienstbaarheid prioriteiten maken”.

De paus en de patriarch wezen er ook op dat “deze aftakeling van de planeet het zwaarst drukt op de meest kwetsbare mensen”, vooral de armen. “Onze plicht om verantwoordelijk om te gaan met de goederen van de aarde, houdt in dat we respect hebben voor alle mensen en alle levende wezens en die erkennen”, onderstrepen ze.

“De urgente oproep en uitdaging om voor de schepping te zorgen vormen een uitnodiging voor de gehele mensheid om te werken aan duurzame en integrale ontwikkeling.”

Laudato si’

Het patriarchaat van Constantinopel stelde in 1989 de Wereldgebedsdag voor de Schepping in. In 2015, kort na de publicatie van zijn ‘milieu-encycliek’ Laudato si’, stelde paus Franciscus de dag ook voor katholieken in. (CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.