<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus tegen jongeren: ‘Er groeit onder ons een cultuur van vernietiging’

KN Redactie 7 mei 2017
image
Paus Franciscus begroet in het Vaticaan een zaal vol tieners en jongeren (Foto: AP)

In een zaal vol tieners en jongeren sprak paus Franciscus zaterdag zijn ongenoegen uit over de staat van deze wereld “in oorlog”. “Wij zijn de schepping aan het vernietigen.”

Zo’n zevenduizend jonge Italianen waren in het Vaticaan voor een ontmoeting met de paus. Allemaal nemen zij deel aan zogenaamde ‘scholen van vrede’, een initiatief van het Italiaanse Ministerie van Onderwijs, in samenwerking met onder meer het nieuwe Vaticaans dicasterie voor de bevordering van de integrale menselijke ontwikkeling.

‘Wereld in oorlog’

De paus beantwoordde uit de losse pols vragen van de jongeren die vooral gingen over het waarom van zoveel geweld en onrecht in de wereld. “De wereld is in oorlog”, beaamde Franciscus. En er wordt zo veel vernietigd bij oorlogsvoering, zei hij. “Er is gegroeid en er groeit onder ons een cultuur van vernietiging.”

Franciscus sprak met de jongeren ook over de vluchtelingencrisis. Hij noemde die “de grootste tragedie sinds de Tweede Wereldoorlog”.

‘Terrorisme van de roddels’

Over de wapen-, drugs-, en mensenhandel zei de paus: “Dat zijn dingen die helpen de god van het geld te doen groeien. Dat is het wat de wereld regeert. Het gebeurt ook hier in Europa, in Italië. Hier worden mensen uitgebuit als ze zwart worden betaald, als ze je een contract geven van september tot mei en dan twee maanden niets.”

De paus riep de jongeren met klem op niet toe te geven aan “het terrorisme van de roddels”. “De roddel is een bom die ontploft en vermoordt. Alsjeblieft, een advies voor iedereen, als je zin hebt om een roddel te vertellen, bijt dan op je tong.”

‘Litanie van scheldwoorden’

Ook vroeg Franciscus te stoppen met het voortdurend beledigen van elkaar en met de “litanie van de scheldwoorden”. Hij verwees daarbij onder meer naar het recente debat tussen de Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen.

“Waar was daar de dialoog? Ze lieten elkaar niet uitpraten, er vielen ook nogal harde woorden. Maar als ze op zo’n hoog niveau nog niet met elkaar in dialoog kunnen treden, is aan het jullie om de uitdaging van de dialoog aan te gaan.”

Zorg voor de schepping

De paus moedigde de jongeren ook aan beter te zorgen voor de schepping. “Wij zijn de schepping aan het vernietigen, het meest kostbare geschenk dat God ons heeft gegeven”, waarschuwde Franciscus. “Wij zijn de schepping niet alleen aan het vervuilen, we zijn die aan het vernietigen.” (KN/VI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.