fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus over o.a. terreur, kardinaal Barbarin en de priesterbroederschap Pius X

KN Redactie 17 mei 2016
image
Paus Franciscus gaf een interview aan de Franse krant La Croix. (Foto: AP)

In een uitgebreid interview met La Croix ging paus Franciscus dit weekeinde in op onder meer de islam, de situatie van de Franse Kerk en de gesprekken met de priesterbroederschap Pius X (FSSPX).

“Ik denk niet”, zei Franciscus, “dat er nu een vrees voor de islam als zodanig is, maar voor Daesh (IS – red.) en zijn veroveringsoorlog, deels gedreven door de islam.”

‘Verovering inherent aan ziel islam’

“Het idee van verovering is inherent aan de ziel van de islam, het is waar. Maar men zou met hetzelfde idee van verovering het einde van het evangelie van Matteüs kunnen interpreteren, waar Jezus zijn leerlingen naar alle naties zendt.”

‘Te westers model democratie’

Met het oog op het huidige islamitische terrorisme “zouden we de weg moeten bevragen waarop een te westers model van democratie werd geëxporteerd naar landen waar er een sterke macht was, zoals in Irak”, aldus de paus. “Of in Libië, de stammenstructuur. We kunnen niet vooruitgaan zonder rekening te houden met die cultuur.”

Priestertekort

Gevraagd naar het priestertekort in Frankrijk haalde de paus Korea aan. Dat land moest het, na geëvangeliseerd te zijn, twee eeuwen zonder priesters stellen. In die tijd “werd Korea geëvangeliseerd door leken. Vandaag is het een land van heiligen en martelaren met een sterke Kerk. Om te evangeliseren, hoeven er niet per se priesters te zijn”.

Seksueel misbruik

Ook werd hem gevraagd naar het seksueel misbruik door priesters. Een priester die zich daaraan schuldig maakt, “vernietigt een kind. (…) Zoals Benedictus XVI zei, moet er nul tolerantie zijn”.

Paus over kardinaal Barbarin: ‘Moedig man’

La Croix vroeg hem ook naar kardinaal Barbarin. De aartsbisschop van Lyon ligt onder vuur omdat hij de misbruikcrisis niet goed zou hebben aangepakt. Franciscus: “Gebaseerd op de informatie die ik heb, denk ik dat, in Lyon, kardinaal Barbarin de noodzakelijke maatregelen heeft genomen, hij heeft de situatie in de hand genomen. Hij is een moedig man, een creatieve man, een missionaris.”

Als hem wordt gevraagd of de kardinaal zou moeten terugtreden, antwoordt de paus: “Nee, dat zou een contradictie zijn, een imprudentie. We zullen na afsluiting van de zaak zien. Maar nu zou het erop neerkomen dat hij zichzelf schuldig zou noemen.”

Paus: Fellay is ‘man met wie je kunt dialogeren’

Over de FSSPX zei Franciscus: “Zij houden van de Kerk. (…) Dezen zijn katholieken op weg naar volledige eenheid.” Hij noemde FSSPX-overste mgr. Bernard Fellay een “man met wie je kunt dialogeren”.

De eerder geopperde mogelijkheid om de Piusbroeders de status van een personele prelatuur te geven, zoals het Opus Dei, is volgens de paus “een mogelijke oplossing, maar eerst is het nodig om een fundamentele overeenkomst met hen te vestigen. Het Tweede Vaticaans Concilie heeft zijn waarde”. (La Croix/CC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.