Het bezoek van paus Franciscus aan Japan dit weekeinde stond in het teken van atoomwapens, met een bezoek aan Nagasaki en Hiroshima. Ook bracht paus Franciscus eer aan de martelaren van Japan. Tot slot bracht hij een bezoek aan de Japanse keizer en premier Shinzo Abe.
Paus Franciscus bezocht het Atoombom Epicentrumpark in Nagasaki waar hij in de stromende regen een krans legde. 27.000 mensen stierven daar direct toen de atoombom viel, tienduizenden in de maanden erna. De paus bad in stilte en ontstak een kaars.
Naast het park stond de grootste kerk van Oost-Azië. De ruïnes en het beschadigde Mariabeeld dienen als herinnering aan “de onuitsprekelijke horror die de slachtoffers van de bom in hun vlees geleden hebben”, zo sprak Franciscus.
“Overtuigd als ik ben dat een wereld zonder nucleaire wapens mogelijk en noodzakelijk is”, zei de paus, “vraag ik de politici niet te vergeten, dat deze wapens ons niet kunnen beschermen tegen de huidige dreigingen op nationaal en internationaal veiligheidsniveau.”
In Hiroshima woonde paus Franciscus een vredesontmoeting bij. Overlevenden van de atoombom vertelden wat zij hadden meegemaakt. “Niemand kan zich de helse taferelen voorstellen die ik heb gezien”, sprak Yoshiko Kajimoto, die iedereen verloor die ze kende.
“Het gebruik van atoomenergie voor oorlog is vandaag de dag, meer dan ooit, een misdaad tegen niet alleen de menselijke waardigheid maar tegen ieder mogelijke toekomst voor ons gezamenlijk thuis”, zei paus Franciscus. “We zullen hiervoor veroordeeld worden.”
“Toekomstige generaties zullen opstaan om ons falen te veroordelen, als we spraken over vrede maar daar geen daden tegenover stelden om die te brengen naar de volken op aarde. Hoe kunnen we spreken over vrede als we beangstigende nieuwe oorlogswapens bouwen? Hoe kunnen we spreken over vrede als we onrechtmatige daden goedpraten met discriminerende haatpreken?”
In Nagasaki bezocht paus Franciscus ook een gedenkplek voor Sint Paulus Miki en 25 anderen, die er gekruisigd werden en stierven voor hun geloof in 1597. Honderden meer volgden in de jaren erna. Meer dan 200 jaar was er geen enkele priester in Japan, maar kleine gemeenschappen van ‘verborgen christenen’ hielden het geloof levend door in het geheim hun kinderen te dopen en te onderwijzen.
“Het getuigenis van de martelaren bevestigt ons in het geloof en helpt ons onze toewijding aan het missionaire leerling-zijn te vernieuwen. Het streeft het creëren van een cultuur na die elk leven kan beschermen en verdedigen door het dagelijkse ‘martelaarschap’ van stille dienst aan allen, vooral diegene die dat het meeste nodig hebben”, zei paus Franciscus, die in zijn jonge jaren als jezuïet naar Japan wilde, “krachtige inspiratie vond in het verhaal van de eerste missionarissen en martelaren van Japan”.
Paus Franciscus had een privéontmoeting met Japanse keizer Naruhito. De pauselijke woordvoeder vertelde naderhand dat de paus gesproken had over de val van de atoombommen. “Het nieuws had zijn ouders doen huilen. Als 9-jarige jongen had dit veel indruk op hem gemaakt.”
Ook Japanse premier Shinzo Abe was geraakt door het bezoek van paus Franciscus: “Ik kan niet onder woorden brengen hoeveel leed en de pijn de atoombom heeft veroorzaakt. Ook de diepte van het gebed van paus Franciscus kan ik niet peilen, die ons zijn medelevende overweging van dit alles laat zien, en wiens hart uitgaat met zoveel gevoel.”
Paus Franciscus vertelde de premier en zijn gasten dat één reden voor zijn bezoek aan Japan was, “het afsmeken bij God en het uitnodigen van alle mensen van goede wil, het aanmoedigen en ieder mogelijk middel te promoten om het te ontmoedigen, zodat de verwoesting van de val van de bommen op Hiroshima en Nagasaki nooit meer in de mensengeschiedenis zal plaatsvinden.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.