“De geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog is voor iedereen een serieuze waarschuwing om de cultuur van oorlog af te wijzen.” Dat zei paus Franciscus zondag toen hij bad voor de slachtoffers van de oorlog.
De paus Franciscus sprak na afloop van het angelusgebed over het einde van de Eerste Wereldoorlog, zondag precies 100 jaar geleden. Daarbij citeerde hij de woorden die zijn voorganger, Benedictus XVI, gebruikte om die oorlog te omschrijven: “een zinloos bloedbad”.
Franciscus noemde de Eerste Wereldoorlog “een serieuze waarschuwing om de cultuur van oorlog af te wijzen en om elk legaal middel te zoeken om een einde te maken aan de conflicten die nog altijd zo veel gebieden ter wereld in het bloed drenken”.
“Het lijkt alsof we het maar niet willen leren”, verzuchtte de paus. Om vervolgens op te roepen: “Laten we investeren in de vrede, niet in de oorlog!”
Franciscus vroeg een voorbeeld te nemen aan de heilige Martinus van Tours, wiens gedachtenis zondag gevierd werd. “Hij sneed zijn mantel in twee stukken om die te delen met een arme. Deze geste van menselijke solidariteit verwijst iedereen naar de weg om aan vrede te bouwen.”
Ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog en de talloze slachtoffers die daarbij vielen, werden zondagmiddag om half twee wereldwijd de kerkklokken geluid. Waaronder de klokken van de Sint-Pieter in het Vaticaan.