<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus prijst troepen die op D-Day aan land gingen

KN Redactie 7 juni 2019
image
Een herdenking van D-Day in de kathedraal van het Normandische Bayeux. CNS Photo - Bertrand Guay, pool via Reuters

Paus Franciscus prees woensdag de geallieerde troepen die deelnamen aan de landingen in Frankrijk op D-Day, 75 jaar geleden.

“We weten dat de landingen op de Normandische kust van 6 juni 1944 de doorbraak betekenden in de oorlog tegen het naziregime. Het opende een pad naar het einde van de oorlog die zozeer Europa en de hele wereld met rampspoed sloeg”, schreef Franciscus in een boodschap aan mgr. Jean-Claude Boulanger, de bisschop van het Franse Bayeux.

Hun leven gegeven

“Ik noem met erkenning al die soldaten van Frankrijk en andere landen die de moed hadden mee te doen en hun leven gaven voor vrijheid en vrede”, zei hij in de boodschap die op de website van het bisdom werd gepubliceerd. “Ik vertrouw hen toe aan de oneindig genadige liefde van de Heer, samen met de miljoenen slachtoffers van deze oorlog, en zonder degenen aan de Duitse kant te vergeten die vochten in gehoorzaamheid aan het moorddadige regime.”

Vrede

De paus drukte zijn “geestelijke nabijheid en gebed” uit met de vertegenwoordigers van de verschillende religies die gezamenlijk D-Day herdenken. “Ik hoop dat deze herdenking alle generaties in Europa en elders er toe brengt krachtig te gaan staan voor het feit dat vrede staat of valt met het respect voor iedere persoon en voor de wet, het algemeen belang en respect voor de schepping.”

“Ik vraag de Heer ook om alle christenen en mensen van goede wil te helpen om op te komen voor oprechte universele broederlijkheid, een cultuur van ontmoeting en dialoog te scheppen, en aandachtig te zijn voor de kleinen en armen.”

Trump en Macron

De boodschap van Paus Franciscus werd online gezet op het moment dat president Trump en president Macron een grootse herdenkingsbijeenkomst bijwoonden met meer dan 3000 D-Day-veteranen. Ook werd er op 6 juni in de kathedraal van Bayeux een oecomenische dienst gehouden en werden er kransen gelegd op diverse herdenkingsplaatsen aan de kust.

Vrede veiligstellen is ieders verantwoordelijkheid

In de abdij van Saint-Étienne, nabij Caen, sprak kardinaal Marc Ouellet, prefect van de Congregatie voor de bisschoppen, uit dat er geen wereldvrede kan bestaan zonder vrede tussen de religies. “De vrede veiligstellen is ieders verantwoordelijkheid, voor vrouwen en mannen van onze globaliseerde, verscheurde en overbewapende wereld”, zo sprak hij.

In de abdij vonden veel inwoners een veilig onderdak tijdens de hevige gevechten in Normandië.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.