fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus roept in Georgië op tot oecumenisch vuur

KN Redactie 30 september 2016
image
Paus Franciscus en patriarch Ilia II (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft bij zijn bezoek vrijdag aan de Georgisch-orthodoxe patriarch Ilia II in Tiflis gepleit voor een verdieping van de oecumene.

Moeizame betrekkingen

De paus, die vrijdag in Georgië arriveerde, sprak de 83-jarige patriarch aan als “geliefde broeder”. De relatie tussen de Georgisch-orthodoxe Kerk en de orthodoxe zusterkerken en andere christelijke Kerken geldt als gecompliceerd.

Historisch bezoek

Ilia II, die sinds 1977 aan het hoofd van de Georgisch-orthodoxe Kerk staat, sprak van een broederlijke verbondenheid tussen de Kerken van Tiflis en Rome. De aanwezigheid van de paus noemde hij een “historisch bezoek” en een versterking voor heel Georgië.

Russische agressie

Net als president Giorgi Mar Margwelaschwili eerder op de dag veroordeelde de patriarch de Russische agressiepolitiek en riep op tot een internationale oplossing.
Aan die bijeenkomst namen ook anderen religies en Kerkgemeenschappen deel.

Nieuw hoofdstuk

Paus Franciscus herinnerde aan het bezoek van Ilia II in 1980 aan het Vaticaan. Het was het eerste bezoek van een Georgisch-orthodox patriarch en opende daarmee een nieuw hoofdstuk van de wederzijdse betrekkingen, aldus de paus.

Broeders

“De goddelijke Voorzienigheid laat ons elkaar nu opnieuw onmoeten”, zei de paus onder verwijzing naar de twee apostelen waarop beide Kerken teruggaan. “Petrus en Andreas waren broeders.”

Angst overwinnen

Beide Kerken moeten nalaten was hen ervan weerhoudt gemeenschappelijke verkondigers van Christus te zijn. De liefde van God maakt het mogelijk misverstanden uit het verleden en angst voor de toekomst te overwinnen, aldus de paus. (KNA)