fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Paus roept op tot ‘matiging en dialoog’ in Jeruzalem

KN Redactie 23 juli 2017
image
Prikkeldraad bij de Tempelberg in Jeruzalem. Foto: Pixabay

Naar aanleiding van de recente geweldsuitbarsting in Jeruzalem heeft paus Franciscus een “dringende oproep tot matiging en dialoog” gericht aan de strijdende partijen. Tijdens het middaggebed vandaag op het Pietersplein zei de kerkleider zeer bezorgd te zijn over de spanningen en het geweld in Israël. Hij riep de verzamelde gelovigen op te bidden voor verzoening en vrede.

Al dagen is de situatie in Jeruzalem gespannen. Regelmatig komt het tot geweldsuitbarstingen tussen Palestijnse betogers en Israëlische veiligheidsdiensten. De voornaamste aanleiding vormt de strengere toegangscontrole tot de Tempelberg, nadat bij een aanval door drie Palestijnen twee Israëlische soldaten gedood werden en één soldaat gewond.

Rellen

Israëlische autoriteiten sloten de Tempelberg afgelopen vrijdag af voor het islamitische vrijdaggebed, waarna duizenden Palestijnse betogers de straat op gingen. Bij de rellen die daarop volgden kwamen drie Palestijnen om het leven, en vielen honderden gewonden. De Palestijnse president Abbas zei alle contacten met de Israëlische regering te verbreken, totdat Israël haar beleid ten aanzien van de Tempelberg zou herzien.

Westelijke Jordaanoever

De onrust in Jeruzalem sloeg al snel over naar andere delen van het land. Vrijdagavond stak een Palestijn drie leden van een joodse familie dood in een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Zaterdag werden bij nieuwe rellen aan de Westbank één Palestijn gedood en diverse betogers, soldaten en politieagenten verwond.

VN Veiligheidsraad

Het Israëlische leger is volgens mediaberichten in verhoogde staat van paraatheid, en heeft duizenden extra soldaten naar de Westelijke Jordaanoever gestuurd. Maandag zal de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York bijeenkomen om over de situatie in het Midden-Oosten te spreken. (KNA)