<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus roept in Egypte religies op tot gezamenlijke strijd tegen terreur

KN Redactie 28 april 2017
image
Paus Franciscus en de groot-imam van de Al-Azhar universiteit, Ahmed al-Tayyeb. (Foto: AP)

Op de eerste dag van zijn bezoek aan Egypte heeft paus Franciscus alle religies opgeroepen samen te strijden tegen terreur en geweld.

Met de groot-imam van de soennitische Al-Azhar universiteit veroordeelde de paus in naam van religie uitgeoefende haat en extremisme. Ook riep hij op tot inzet voor de menselijke waardigheid, mensenrechten en godsdienstvrijheid.

Strengste veiligheidsmaatregelen

Het pausbezoek vond onder de strengste veiligheidsmaatregelen plaats. Drie weken geleden nog maar vielen meer dan veertig doden bij aanslagen op koptische Kerken. Desalniettemin zag de paus, zoals eerder gemeld, af van een gepantserde wagen en reed hij in een kleine auto door Cairo.

‘Hun lijden is ook ons lijden’

Franciscus ontmoette ook de Egyptische president al-Sisi en het hoofd van de koptisch-orthodoxe Kerk, paus Tawadros II. Met hem ondertekende paus Franciscus een oecumenische verklaring. Daarin wordt het lijden van vervolgde christenen van alle Kerken en geloofsgemeenschappen als “teken en werktuig van de eenheid” omschreven.

Franciscus herinnerde aan de koptische slachtoffers van terreur: “Hun lijden is ook ons lijden, en hun onschuldig bloed verenigt ons.”

Centrale rol Egypte

De paus benadrukte de centrale rol van Egypte in de strijd tegen extremisme en geweld in het Midden-Oosten. De regering heeft als opdracht de vrede in de regio te vestigen en versterken, aldus Franciscus tegen president al-Sisi.

De paus riep op conflicten in de regio nu aan te pakken om “een nog erger afdrijven in geweld te vermijden”.

‘Vervalsing van God’

Tijdens de interreligieuze vredesconferentie in de Al-Azhar waarschuwde de paus volgens KNA voor populisme als voedingsbodem van geweld. Religieuze leiders moeten vermeend religieus geweld ontzenuwen en als een “afgodendienende vervalsing van God” veroordelen.

Groot-imam al-Tayyeb riep ertoe op de godsdienst te zuiveren van een verkeerd begrip dat zich op haar beroept en “kleine groepen” tot geweld aanzet. Ook zei hij met het oog op de islam dat men niet een hele godsdienst verantwoordelijk kan maken voor de daden van een fanatieke minderheid.

Niet eerder vertoond

De vredesconferentie was een christelijk-islamitische top zoals die niet eerder vertoond was. Behalve paus Franciscus was ook het erehoofd van de orthodoxe Kerken, patriarch Bartholomaios, aanwezig en leiders van katholieke en orthodoxe Kerken uit het Midden-Oosten. De bijeenkomst was niet in het minst bijzonder omdat de uitnodiging van islamitische zijde was gekomen.

‘Reis van broederlijkheid’

Tijdens de vlucht naar Egypte sprak paus Franciscus van een “reis van de broederlijkheid”. Waarnemers spreken van een belangrijke stap richting een nieuwe beleving van de katholiek-islamitische dialoog.

De paus zelf zei verder met zijn reis ook de door terreur bedreigde christenen een hart onder de riem te willen steken.

Positief voor Egyptische christenen

Voorafgaand aan de reis zei de Egyptische katholieke islamexpert Khalil Samir Khalil s.j. in KN te verwachten dat het pausbezoek positief zal bijdragen aan de situatie van de christenen in Egypte. Hij waarschuwde daarnaast ook: “De paus heeft gezegd dat de islam een religie van vrede is, en dat is niet juist.”

Op zaterdag viert paus Franciscus onder meer een openluchtmis op een luchtmachtterrein aan de rand van Cairo. Daar worden 20.000 mensen verwacht. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.