fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Simonis was trouw getuige van het Evangelie’

Peter Doorakkers 4 september 2020
image
Kardinaal Ad Simonis ontmoet paus Franciscus in 2016 in Rome. Foto: Ramon Mangold

Paus Franciscus heeft kardinaal Wim Eijk gecondoleerd met het overlijden van kardinaal Ad Simonis. Simonis stierf dinsdag op 88-jarige leeftijd; zijn uitvaart vindt komende donderdag plaats.

In een condoleancetelegram aan kardinaal Eijk schrijft Franciscus:

“Zijn ziel aanbevelend aan de liefdevolle barmhartigheid van Jezus de Goede Herder, breng ik met u dank aan de Almachtige God voor het trouw getuigenis van het Evangelie van wijlen de kardinaal, zijn jaren van toegewijde bisschoppelijke dienst aan de Kerken van Rotterdam en Utrecht, en zijn gewaardeerde inspanningen in dienst van de kerkelijke eenheid.”

Ook schrijft hij iedereen “die om kardinaal Simonis rouwt in de zekere hoop van de verrijzenis” zijn pauselijke zegen.

https://www.

Kardinaal Eijk: ‘Simonis was voorbeeld’

In een videoboodschap op katholiekleven.nl herinnert kardinaal Wim Eijk zich zijn voorganger in Utrecht.

“Als ik aan kardinaal Simonis terugdenk, dan zie ik een voorbeeld voor me. Het was een man die zeer orthodox was, die de leer van de Kerk in zijn hart droeg, die droeg hij ook uit, dat deed hij met verve. Dat deed hij ook met grote opofferingsgezindheid.”

‘Rode draad van zijn priester- en bisschopsleven’

Dat vasthouden aan de leer van de Kerk, ook als dat hoon oplevert, was volgens Eijk “de rode draad van zijn hele priesterleven en zijn hele bisschopsleven”.

“Ik heb hem persoonlijk leren kennen in ’79, toen ik begon aan mijn priesteropleiding op Rolduc.” Hij was, zegt Eijk, “een warme, plezierige man om mee om te gaan. Tegelijkertijd was voor mij de wijze waarop hij het geloof uitdroeg een voorbeeld”.

‘Gebeden en de zegen gegeven’

Eijk was kort voor Simonis’ sterven nog bij hem, vertelt hij. “Nadat ik terugkwam, kwam al snel het nieuws dat hij overleden was. Ik ben met mijn twee hulpbisschoppen naar hem toe geweest; we hebben bij hem gebeden, we hebben hem de zegen gegeven.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Uitvaart op 10 september

De uitvaartmis voor kardinaal Simonis vindt donderdag 10 september om 11.00 uur plaats in de Sint-Catharinakathedraal in Utrecht. Vanwege de coronamaatregelen is daarbij een beperkt aantal mensen aanwezig. De plechtigheid wordt live uitgezonden door omroep KRO-NCRV.

Bekijk hier de hele videoboodschap van kardinaal Eijk.

Bronnen: Vatican News, katholiekleven.nl, aartsbisdom.nl