<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus tot scholieren: waardeer het echte contact met elkaar

KN Redactie 26 mei 2021
image
Foto: CNS Photo - Vatican Media

Na een lange tijd van thuisonderwijs gaan ook de Italiaanse middelbare scholieren weer naar school. De paus ontving een aantal van hen in een privé-audiëntie en drukte hen op het hart het echte contact met elkaar te blijven waarderen.

De leraren en leerlingen kwamen uit het Lombardijse stadje Codogno, waar de eerste Italiaanse Covid-patiënt in het ziekenhuis werd opgenomen. Hun werd op het hart gedrukt goed te onderscheiden en te beoordelen hoeveel tijd zij online besteden.

Kritisch kijken naar internetgebruik

“We kennen allemaal het gevaar van de digitale wereld, het gevaar dat je je afsluit van anderen en de werkelijkheid door een filter bekijkt, waardoor onze vrijheid afneemt”, zei de paus.

“Door de pandemie zijn jullie fysiek afgesloten geweest van jullie vrienden en andere mensen om je heen,” sprak hij. “Ik hoop dat jullie nu meer kritisch kunnen kijken naar je gebruik van de digitale middelen, want dat zijn het: enkel instrumenten van onze intelligentie en wil.”

Het belang van echte relaties

Veel scholieren en leraren stuurden de paus het afgelopen jaar brieven over hun ervaringen met de pandemie. Franciscus zei te hopen dat de leraren hun leerlingen in gang weten te zetten, en dat de leerlingen blijven dromen en hun krachten en verlangens inzetten. “Dan kan geen virus je stoppen.”

Natuurlijk is dat niet altijd gemakkelijk, erkende ook hij. De online-lessen hebben de onderlinge relaties verstoord. “Ik nodig jullie uit hier iets van te leren”, aldus de paus. “Namelijk het belang van echte, niet-virtuele relaties.”

Uitgroeien tot verantwoordelijke burgers

“Hopelijk verloopt het einde van jullie schooljaar goed, niet alleen qua cijfers, maar ook qua menselijkheid. Ik hoop dat jullie school zien als een plek om volwassen te worden en te groeien met hoofd, hart en handen, en open, respectvol en opbouwend leren zijn in jullie relaties met anderen. Mogen jullie uitgroeien tot bewuste en verantwoordelijke burgers”, wenste de paus de leerlingen toe.

Bron: Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.