fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus veilt geschonken Lamborghini; schenkt deel opbrengst aan Iraakse christenen

KN Redactie 4 maart 2021
image
De paus zegent de Lamborghini. De auto werd geveild en de opbrengst aan goede doelen geschonken. Foto: CNS Photo - L'Osservatore Romano

Christenen in de Vlakte van Nineve in Irak konden een ​​kleuterschool en andere faciliteiten herbouwen die door  Islamitische Staat waren verwoest. Dit dankzij een Lamborghini die werd geveild door paus Franciscus.

De paus kreeg de witte Lamborghini Huracán – versierd met gouden strepen op de motorkap – in november 2017 cadeau van bedrijfsleiders van de Italiaanse sportwagenfabrikant.

Nadat de paus de auto had gezegend en er zijn handtekening op had gezet, veilde het Vaticaan hem via Sotheby’s in Londen voor 950.000 dollar. Een deel van de opbrengst was bestemd om te helpen bij het herstel van verwoeste steden in de Vlakte van Nineve.

Kerk in Nood

Hulporganisatie Kerk in Nood in Italië kreeg tweehonderdduizend euro toegewezen. Het bedrag werd gebruikt om twee bouwprojecten in Irak te voltooien.

Alessandro Monteduro, directeur van Kerk in Nood Italië, zei dat hij verheugd was dat deze projecten net voor de reis van paus Franciscus naar Irak voltooid waren. Die reis zal plaatsvinden van 5 tot 8 maart.

Kleuterschool

Met het geld van de veiling heeft de organisatie een Syrisch-katholieke kleuterschool herbouwd, net als een multifunctionele ruimte bij een kerk.

Beide projecten vonden plaats in Bashiqa, ten noordoosten van Mosoel. Bisschop Yohanna Boutros Mouche van Mosoel zei te hopen dat de herbouwde infrastructuur ontheemde gezinnen zal helpen om naar de regio terug te keren.

“We zijn blij om het werk aan de Maagd Maria-kleuterschool af te maken. Het zal onze kinderen helpen en aanmoedigen om terug te keren naar Bashiqa en weer te studeren”, zei de Syrisch-katholieke bisschop volgens Kerk in Nood.

Teruggekeerde gezinnen

Kerk in Nood meldde dat van gezinnen die oorspronkelijk in de Vlakte van Nineve woonden, iets meer dan 45 procent sinds januari 2021 naar hun huizen is teruggekeerd.

Paus Franciscus besloot het andere deel van de opbrengst te doneren aan slachtoffers van mensenhandel via de paus Johannes XXIII-gemeenschap en om humanitair werk in Afrika te helpen financieren.

Bron: Catholic News Agency