fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus vervangt kardinaal Sarah bij opening Johannes Paulus II Instituut

KN Redactie 10 oktober 2016
image
Kardinaal Robert Sarah. (Foto: ccby Francois Regis Salefran)

Paus Franciscus vervangt kardinaal Robert Sarah bij de opening van het academisch jaar van het paus Johannes Paulus II Instituut voor Huwelijk en Gezin in Rome op 27 oktober. 

Dat meldt The Catholic Herald.

‘Controversieel’

Het instituut bevestigt in de agenda op zijn site de komst van de paus op 27 oktober.

Het nieuws dat de paus kardinaal Sarah vervangt bij de opening van het academisch jaar van het instituut komt enkele weken na de benoeming van mgr. Vincenzo Paglia en mgr. Pierangelo Sequeri als respectievelijk nieuwe kanselier en president van het instituut.

Verschillende internationale gerenommeerde commentatoren, onder wie Phil Lawler van Catholic Culture en vaticanist Edward Pentin van NCR, hebben de benoeming van mgr. Paglia en mgr. Sequeri als “controversieel” betiteld.

‘Beangstigend’

Volgens critici zijn de opvattingen van mgr. Paglia en mgr. Sequeri over het huwelijk en gezin in tegenspraak met de leer van de Kerk, die het Johannes Paulus II Instituut handhaaft en onderwijst.

Studenten van het Instituut hebben openlijk hun bezorgdheid geuit over de woorden van mgr. Sequeri bij de verwelkoming van nieuwe studenten. Mgr. Sequeri benadrukte het belang van de uitvoering van de pauselijke exhortatie Amoris laetitia. “Het is beangstigend hoe de dingen aan het veranderen zijn”, zei een student, volgens Pentin.

Dubbelzinnig

Critici, onder wie kardinalen en bisschoppen, stellen dat de pauselijke exhortatie dubbelzinnigheden bevat, met name over de toelating van hertrouwd gescheidenen tot de communie. Dit is volgens critici een breuk met de continuïteit van de duidelijke leer van de Kerk hierover.

De door Pentin aangehaalde student zegt dat professoren met sympathie voor de dubbelzinnigheid in de morele leer zich “aangemoedigd” voelen door de recente gebeurtenissen.

Toch zijn er binnen het Instituut ook “tekenen van continuïteit” te zien, schrijft Pentin. Een van die tekenen is de herbenoeming van priester Jose Granados als vicepresident van het Instituut. Verder laten diverse bronnen weten dat er een “respectvolle en hartelijke samenwerking” met de nieuwe leiding van het Instituut is.

35-jarig jubileum

Volgens de vaticanist zien sommigen de vervanging van kardinaal Sarah

bij de opening van het academisch jaar van het Instituut als een klap in het gezicht van de Afrikaanse kardinaal, “wiens voorkeur voor duidelijkheid als het gaat om de morele leer van de Kerk bekend is”.

Anderen zijn volgens Pentin optimistischer over het nieuws dat paus Franciscus het academisch jaar van het Instituut zal openen. De aanwezigheid van de paus bij de opening van het academisch jaar zal tevens de viering van het 35-jarig bestaan van het Instituut op 22 november luister bij zetten. Het is beter, menen sommigen, dat de paus slechts een bijeenkomst bijwoont, dan twee bijeenkomsten van het Instituut in een tijdsbestek van drie weken. (KN/NCR/CH)