<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: voetbal is tegengif voor individualisme

KN Redactie 24 februari 2017
image
Paus Franciscus ontmoet de selectie en staf van de Spaanse voetbalclub Villarreal. (Foto: AP)

“Voetbal is, zoals andere sporten, een beeld van het leven en van de maatschappij. Het kan een middel zijn om waarden over te dragen en te vormen.” Dit zei paus Franciscus donderdag tegen de spelers van de Spaanse voetbalclub Villarreal.

De spelers en bestuurders van de club woonden in Rome een audiëntie bij voordat zij in de avond zouden spelen tegen AS Roma in de returnwedstrijd van de tweede ronde van de Europa League.

‘Geest van kameraadschap’

“Als men speelt denkend aan het groepsbelang, is het gemakkelijker om een overwinning te behalen”, aldus de paus. “Dit is mogelijk als men handelt in een geest van kameraadschap, door individualisme of persoonlijke ambities terzijde te schuiven.”

‘Een manier van zijn’

“Wanneer een speler alleen aan zichzelf denkt”, vertelde Franciscus, “zeggen wij in Argentinië dat hij het leuk vindt om ‘de bal alleen op te eten’.” Wanneer spelers echter samenwerken, vertelde de paus, dan “dragen zij waarden over”.

Veel mensen, vooral jongeren, “observeren en benijden voetballers”, stelde Franciscus. “Het feit dat voetballers een ‘manier van zijn’ overdragen aan wie hen volgen, is een verantwoordelijkheid die hen moet motiveren om het beste van zichzelf te geven, om zo waarden van kameraadschap, persoonlijke inzet, schoonheid van het spel en samenwerking over te dragen.”

‘De keeper’

Ook sprak de paus over de rol van de doelman, die hem op bijzondere wijze aanspreekt. “De keeper moet de bal stoppen, hij weet niet waar deze terecht zal komen. Het leven is ook zo”, zei Franciscus. “Wanneer ik situaties moet aanpakken die ik niet verwachtte, die ik moet oplossen en die van die kant komen, terwijl ik ze van een andere kant verwachtte, denk ik aan de doelman.”

Paus Franciscus staat bekend als voetballiefhebber. Hij is lid van de Argentijnse voetbalclub San Lorenzo en ontvangt regelmatig voetbalspelers en ook hele elftallen in audiëntie.

Niet naar achtste finales

Villarreal kon zich overigens niet plaatsen voor de achtste finales. Het won de wedstrijd met 1-0, maar had de heenwedstrijd vorige week al met 4-1 van AS Roma verloren. (KN/Zenit)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.