<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus vraagt Maria: help christenen antilichamen vormen tegen virussen van deze tijd

KN Redactie 8 december 2017
image
Paus Franciscus in gebed aan de voet van het Mariabeeld bij de Spaanse Trappen, in het centrum van Rome. (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft Onze-Lieve-Vrouw gevraagd om christenen te helpen “antilichamen” te vormen tegen enkele “virussen van onze tijd”, “onverschilligheid”, “hypocrisie” en “angst voor de buitenlander”. Hij deed dit vrijdag, op het hoogfeest van Maria, Onbevlekt Ontvangen. 

Op het middaguur bad hij het angelusgebed met pelgrims op het Sint-Pietersplein. Aansluitend bezocht hij de basiliek van Santa Maria Maggiore, bracht witte rozen naar het Mariabeeld bij de Spaanse Trappen en bezocht de nabijgelegen Sint-Andreaskerk. Daar verscheen Maria 175 jaar geleden aan Alphonse Ratisbonne. De Joodse jongeman bekeerde zich tot het katholicisme en stichtte de congregatie van Onze-Lieve-Vrouw van Sion.

‘De virussen van onze tijden’

In zijn gebed bij het beeld bij de Spaanse Trappen dankte de paus Maria dat zij waakt over hem en de inwoners van Rome, in het bijzonder “de zieken, de ouderen, alle armen, de vele mensen die hierheen geïmmigreerd zijn vanuit landen van oorlog en honger”.

Ook vroeg de paus Maria mensen te helpen “om antilichamen te ontwikkelen tegen enkele van de virussen van onze tijden: de onverschilligheid die zegt ‘Het is niet mijn probleem’; burgerlijke grofheid die het algemeen welzijn negeert; de angst voor wat anders is en voor de buitenlander”.

Ook benoemde hij de kwalen van de “hypocrisie om anderen te beschuldigen en ondertussen dezelfde dingen te doen; terughoudend zijn ten opzichte van milieu- en ethische achteruitgang” en “de uitbuiting van mannen en vrouwen”.

‘Kleine en arme zondaars, maar altijd uw kinderen’

Toen Maria 175 jaar geleden in de Andreaskerk aan Ratisbonne verscheen, “toonde zij hem een moeder vol van genade en barmhartigheid”, zei paus Franciscus.

Hij bad dat christenen “in het bijzonder in momenten van beproeving en verleiding” net als Ratisbonne Maria’s open handen zouden zien, die Jezus’ genade uitstorten over de wereld en mensen in staat stellen “ieder spoor van trotse arrogantie af te schudden om onszelf te zien zoals we zijn: kleine en arme zondaars, maar altijd uw kinderen”.

‘Vol van genade’

Tijdens het angelusgebed, eerder die dag, zei Franciscus dat het feest van de Onbevlekte Ontvangenis samengevat kan worden door de groet “vol van genade” die de engel Gabriël Maria brengt.

Het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis leert dat Maria werd verwekt en geboren zonder met de erfzonde te zijn belast.
Door haar “vol van genade” te noemen, bedoelde de engel dat ze “vol van Gods aanwezigheid was”, wat in haar leven geen ruimte liet voor zonde, zei de paus. “Zij is de enige ‘altijd groene oase’ van de mensheid, de enige onbesmette, onbevlekt geschapen zodat ze God die in de wereld kwam volledig kon verwelkomen met haar ‘ja’.”

‘Gods woord was Maria’s geheim’

Maria kwam uit een klein, geïsoleerd plaatsje. “Ze was niet bekend”, aldus paus Franciscus. “Zelfs toen de engel haar bezocht, wist niemand dat. Er waren die dag geen verslaggevers.” Maria besteedde tijd aan het lezen van de Schrift en aan gebed. “Gods woord was haar geheim; het was dicht bij haar hart, en toen werd het vlees in haar baarmoeder.” (CNS)