<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus vraagt om ‘door hoop gezalfde’ jongerensynode

KN Redactie 3 oktober 2018
image
De openingsmis van de synode op het Sint-Pietersplein.(Foto: CNS Photo/Vatican Media)

Paus Franciscus heeft de bisschoppensynode over jongeren geopend met een preek waarin hij de Heilige Geest vraagt de hoop en dynamiek in de Kerk te vernieuwen. “Hoop vraagt ons de jongeren recht in de ogen te kijken.”

“Hoop verruimt onze blikvelden en harten en voorkomt dat wij van jongeren vervreemd raken”, zei de paus. “Hoop verpulvert het conformisme dat ons laat zeggen: ‘Zo hebben we het altijd gedaan’.” Ook sprak hij de wens uit dat de synode “door hoop gezalfd” zal zijn.

Twee Chinese bisschoppen

Door het recente akkoord tussen het Vaticaan en China in september nemen ook twee Chinese bisschoppen deel aan de synode. Een van die bisschoppen is de door de Chinese staat benoemde Giuseppe Guo Jincai, wiens benoeming het Vaticaan op 22 september erkende. “Dankzij hun aanwezigheid is de gemeenschap van het episcopaat met de opvolger van Petrus beter zichtbaar”, zei de paus daarover.

De bisschoppensynode duurt van 3 tot 28 oktober. Meer dan driehonderd deelnemers en 49 toehoorders, waaronder jongeren van vijf werelddelen, zijn samengekomen in Rome om te praten over jongeren, het geloof en roeping.

Nederlandse deelnemer

“Hoop vraagt ons de jongeren recht in de ogen te kijken en hun situatie te zien”, zei paus Franciscus in zijn preek. “Hoop vraagt ons om gevallen van onzekerheid, uitsluiting en geweld, waaraan jongeren blootgesteld zijn, te bestrijden.”

Namens de Nederlandse bisschoppen neemt de Roermondse hulpbisschop Everard de Jong deel. Aanvankelijk zou jongerenbisschop Rob Mutsaerts naar de synode gaan. De hulpbisschop van Den Bosch zag echter af van deelname.

Hij liet de paus weten “dat hij het nu niet de juiste tijd vindt om een synode over jongeren te houden, gezien de onderzoeken en het nieuws over seksueel misbruik die in onder meer Amerika naar buiten zijn gebracht”, aldus een verklaring op rkkerk.nl. (CNA)