fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus vraagt om gebed voor vrede

KN Redactie 19 september 2016
image
Paus Franciscus riep na het angelusgebed op om dinsdag 20 september met hem te bidden voor vrede (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft de gelovigen gisteren na het angelusgebed gevraagd om op dinsdag 20 september met hem te bidden voor vrede in de wereld.

De paus deed die oproep naar aanleiding van zijn deelname aan de Gebedsontmoeting voor de Vrede. Deze oecumenische en interreligieuze ontmoeting begon gisteren in de Italiaanse stad Assisi en duurt nog tot en met morgen.

Jubileum

Op de laatste dag zal ook paus Franciscus aansluiten bij de deelnemers in Assisi. Dit jaar wordt de Gebedsontmoeting voor de Vrede voor de dertigste keer georganiseerd. St-Johannes Paulus II hield de ontmoeting voor het eerst op 27 oktober 1986.

Daar herinnerde Franciscus gisteren ook aan na het angelusgebed op het Sint Pietersplein. “Ik ga naar Assisi voor de Gebedsontmoeting voor de Vrede, dertig jaar na die historische ontmoeting van St.-Johannes Paulus II.”

Oorlog overal ter wereld

Vanwege zijn aanwezigheid bij de ontmoeting morgen, vroeg Franciscus alle gelovigen die dag met hem mee te bidden voor vrede in de wereld. “Ik nodig parochies, gemeenschappen binnen de Kerk en individuele gelovigen overal ter wereld uit om deze dag te beleven als een dag van gebed voor vrede.”

Paus Franciscus herinnerde ook aan de huidige situatie van de wereld, waar op veel plekken sprake is van oorlog en geweld. “Vandaag hebben we, meer dan ooit, vrede nodig, in deze oorlog die overal ter wereld plaatsvindt”. Eerder sprak de paus al over “een derde wereldoorlog in stukjes”.

Sint Franciscus

Hij vroeg alle gelovigen om het voorbeeld van Sint Franciscus te volgen, “een man van broederschap en zachtmoedigheid”. “We zijn allemaal geroepen om de wereld een krachtige getuigenis te geven van onze gezamenlijke inzet voor vrede en verzoening tussen de mensen.”

“Dus dinsdag, iedereen verenigd in gebed”, benadrukte de paus. “Neem allemaal even de tijd, dat wat mogelijk is, om te bidden voor vrede. Over de hele wereld samen.” (KN)

Lees meer over de betekenis van de Gebedsontmoeting voor de Vrede in Assisi in Katholiek Nieuwsblad van 16 september.