<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus vraagt vergeving voor genocide Rwanda

KN Redactie 21 maart 2017
image
Foto: AP

Paus Franciscus heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor de rol die katholieken hebben gespeeld in de Rwandese genocide in 1994.

De paus zei dat de betrokkenheid van enkele clerici aan de massaslachting “het gelaat van de Kerk misvormd heeft”. Bij de volkerenmoord werden rond 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord tijdens een lang tevoren geplande campagne die dagenlang over het land raasde.
Het feit dat de bevolking overwegend rooms-katholiek was kon de massamoord niet voorkomen. Na de slachtingen keerden vele Rwandezen zich van de katholieke Kerk af.

Grote Mea Culpa

Paus Franciscus riep het voorbeeld aan van het Grote Mea Culpa dat paus Johannes Paulus II in het Jubeljaar 2000 uitsprak. Deze “smeekte opnieuw Gods vergiffenis af voor de zonden en tekortkomingen van de Kerk en haar leden, onder wie priesters, mannelijke en vrouwelijke religieuzen die bezweken voor de haat en het geweld en hun eigen evangelische opdracht verraadden.”

Bijdrage aan verzoening

Vorig jaar boden de bisschoppen van Rwanda hun verontschuldigingen aan voor de betrokkenheid van katholieke geestelijken. Paus Franciscus zei te hopen dat deze excuses bij zullen dragen aan de “zuivering van de herinnering” en verzoening in het land.
Tijdens zijn ontmoeting met president Kagame sprak de paus ook over de huidige relatie tussen Kerk en staat, de moeilijkheden van het Afrikaanse Grote Merengebied en in het bijzonder het lot van de migranten. (KN/CWN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.