<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pausbezoeken aan Lesbos, Armenië, Georgië en Azerbeidzjan bevestigd

KN Redactie 10 april 2016
image
Paus Franciscus zal binnenkort naar Lesbos, Armenië, Georgië en Azerbeidzjan afreizen (Foto: AP)

Paus Franciscus zal op zaterdag 16 april naar het Griekse eiland Lesbos afreizen. Van 24 tot 26 juni is hij in Armenië en van 30 september tot 2 oktober in Georgië en Azerbeidzjan.

Dat heeft Vaticaans woordvoerder, pater Federico Lombardi, laten weten.

Vluchtelingen

Komende zaterdag zal de paus naar het Griekse eiland Lesbos afreizen om zijn solidariteit te betonen met de vluchtelingen die daar worden vastgehouden. Eerder werd nog gesproken over vrijdag 15 april.

Pater Lombardi liet donderdag weten dat de paus naar verwachting zowel de haven zal bezoeken als het centrum waar de vluchtelingen op het eiland worden gehuisvest.

Conflict Armenië-Azerbeidzjan

De Vaticaans woordvoerder maakte gisteren de definitieve data bekend van de reizen naar Armenië, Georgië en Azerbeidzjan.

Hij kon daarbij niet bevestigen of de paus ook een bezoek zal brengen aan Nagorno-Karabach. Die regio vormt al sinds de jaren negentig het middelpunt van een conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan. Het gebied ligt in Azerbeidzjan, maar wordt sinds een afscheidingsoorlog door etnische Armeniërs bestuurd met financiële steun van Armenië.

Nieuw geweld

Azerbeidzjan dreigt regelmatig het gebied met geweld in te nemen. Begin april laaide het geweld opnieuw op en vielen er tientallen doden. Er wordt gevreesd voor een groter conflict in de zuidelijke Kaukasus.

“Ik communiceer alleen dat er twee reizen zullen zijn, naar Armenië en naar Georgië en Azerbeidzjan. Momenteel is er geen ander nieuws”, was het enige wat Lombardi kwijt wilde over een mogelijk bezoek van de paus aan het betwiste gebied.

Verhouding met Turkije

Over het pausbezoek aan Armenië werd al lange tijd gesproken. Om die reis te kunnen maken, moest het Vaticaan echter eerst de diplomatieke band met Turkije weer aanhalen, zo liet KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo onlangs weten.

De verhoudingen tussen Turkije en het Vaticaan waren verstoord sinds de paus in april 2015 de vervolging van Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog de “eerste genocide van de twintigste eeuw” noemde.

Ambassadeur terug

Turkije protesteerde en trok zijn ambassadeur bij de Heilige Stoel terug. In het land is het strafbaar om van ‘Armeense genocide’ te spreken. Er staat tot drie jaar cel op.

Nu die verhoudingen hersteld zijn – de ambassadeur is in maart teruggekeerd in Rome – kan de reis naar Armenië definitief plaatsvinden. (KN/VI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.