<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus arriveert in Mongolië, het ‘hart van Azië’

Cindy Wooden - CNS 1 september 2023
image
Paus Franciscus begroet enkele ouderen bij zijn aankomst bij de Apostolische Prefectuur van Ulaanbaatar, Mongolië, op 1 september 2023. Foto: CNS - Vatican News

Begroet met ‘aaruul’, een gedroogde yoghurtkaas, die hij ook uitprobeerde, kwam paus Franciscus aan in het Mongoolse Ulaanbaatar voor een vierdaags bezoek.

Na de negen uur durende nachtvlucht vanuit Rome was de aankomst van de paus op 1 september rustig. Battsetseg Batmunkh, de minister van Buitenlandse Zaken van Mongolië, begroette hem op Chinggis Khaan International Airport.

image
De paus wordt ontvangen door de Mongoolse minister Battsetseg Batmunkh. Foto: CNS - Lola Gomez

Daarna werd de paus naar de stad gereden voor een rustdag in het hoofdkwartier van de katholieke kerk in Mongolië, de Apostolische Prefectuur van Ulaanbaatar.

‘Klein volk, grote cultuur’

Tijdens zijn vlucht vanuit Rome zei de paus tegen meereizende verslaggevers dat hij naar het “hart van Azië” gaat, en dat Mongolië een uitgestrekt land is met een zeer kleine bevolking en een grote cultuur, die meer met de zintuigen dan met het verstand begrepen moet worden.

Hij stelde ook voor om te luisteren naar de muziek van de 19e-eeuwse Russische componist Alexander Borodin, die het symfonische gedicht ‘In de steppen van Centraal-Azië’ componeerde.

China

Het vliegtuig met de paus vloog over Noord-China in plaats van over Rusland, wat de paus de gelegenheid gaf om de Chinese president Xi Jinping de groeten te doen, volgens de gewoonte om een telegram te sturen als hij over een land vliegt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ik stuur u en het volk van China de groeten van goede wensen nu ik door het luchtruim van uw land vlieg op weg naar Mongolië”, luidde het pauselijke telegram. “Ik verzeker u van mijn gebeden voor het welzijn van de natie en roep u allen de goddelijke zegeningen van eenheid en vrede toe.”

Bezoek van Chinese katholieken verboden

Het Vaticaan en China hebben al tientallen jaren een moeizame relatie, en de spanningen zijn blijven bestaan, zelfs sinds paus Franciscus en de Chinese leiders in 2018 voor het eerst een overeenkomst ondertekenden over de benoeming van bisschoppen voor Chinese bisdommen.

[FOTOGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Paus Franciscus krijgt - en proeft - traditionele Mongoolse yoghurtkaas bij zijn aankomst op het vliegveld van Ulaanbaatar. | Foto's: CNS - Lola Gomez/Vatican Media

Kardinaal Stephen Chow van Hong Kong zal naar verwachting met een delegatie van Hong Kongse katholieken naar Ulaanbaatar komen voor het pauselijk bezoek. Ook wordt er verwacht dat een aantal katholieken uit China naar Mongolië om de paus te zien, hoewel het tijdschrift America op 31 augustus meldde dat de Chinese Communistische Partij een bevel heeft uitgevaardigd dat bisschoppen en gelovigen verbood de grens over te steken voor het pauselijk bezoek.

Veldfles Oekraïense soldaat

Ook tijdens de vlucht naar Mongolië gaf een Spaanse journalist paus Franciscus een veldfles doorzeefd met kogelgaten. Een priester uit Lviv, Oekraïne, had haar de veldfles gestuurd en uitgelegd dat de soldaat die de veldfles droeg geraakt was door Russisch machinegeweervuur en het overleefd had. Hij schonk de veldfles aan de parochie. Paus Franciscus zegende de veldfles, die zal worden teruggegeven aan de kerk.

image
Paus Franciscus zegent de veldfles die het leven van een Oekraïense soldaat redde. Foto: CNS - Lola Gomez

Paus Franciscus werd ook gevraagd naar zijn opmerking dat er een sterk reactionair element in de katholieke kerk in de Verenigde Staten is. Hij had dat begin augustus gezegd in een ontmoeting met jezuïeten in Portugal; zijn opmerkingen werden later gepubliceerd door het Italiaanse jezuïetenblad La Civilta Cattolica.

De paus zei dat hij wist dat sommige mensen van streek waren door zijn uitspraken, maar dat de kerk vooruit moet blijven gaan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.