<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Indonesië verwacht paus Franciscus in september

Luuk van den Einden 3 april 2024
image
Paus Franciscus met een groep Indonesische jezuïeten bij een algemene audiëntie in september 2022. Foto: CNS - Paul Haring

Volgens het ministerie van Religieuze Zaken in Indonesië is paus Franciscus van plan om het land in september te bezoeken. Het Vaticaan heeft dat nog niet bevestigd, maar die reis zou wel aansluiten op het bezoek aan die regio dat de paus al op zijn kalender heeft staan.

Het Indonesische ministerie van Religieuze Zaken meldt dat het Vaticaan per brief heeft laten weten dat paus Franciscus van plan is om het land op 3 september te bezoeken. “Tijdens zijn bezoek zal hij de diversiteit en interreligieuze broederschap in de Indonesische samenleving met eigen ogen kunnen ervaren”, aldus minister Yaqut Cholil Qoumas.

In juni 2022 nodigde president Joko Widodo de paus uit om het land te bezoeken. “Na twee jaar wachten komt paus Franciscus eindelijk naar Indonesië. Dat wordt een mooi geschenk voor alle katholieken”, zegt Qoumas. “Het zal een grote eer voor ons land zijn.”

Nog niet bevestigd

Het Vaticaan heeft de reis nog niet bevestigd. Paus Franciscus vertelde in januari in een interview dat hij van plan is om dit jaar in augustus Papoea-Nieuw-Guinea en Oost-Timor te bezoeken. Indonesië, een buurland van beide eilandstaten, zou een logische extra halte zijn.

Eigenlijk zou de paus Papoea-Nieuw-Guinea en Oost-Timor al in 2020 bezoeken, maar de coronacrisis zette een streep door die reisplannen.

Religieuze (in)tolerantie

President Widodo nodigde paus Franciscus in 2022 uit om de religieuze tolerantie in het land te bevorderen. Indonesië is qua inwoners het grootste islamitische land ter wereld; zo’n drie procent van de bevolking is katholiek en zeven procent is protestants.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Indonesië kent wettelijke vrijheid van godsdienst, maar die vrijheid staat wel onder druk. Conservatieve islamitische bewegingen jagen de onderdrukking van christenen en andere minderheden aan. Het land staat dan ook op plaats 42 van de Ranglijst christenvervolging van Open Doors.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.