<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Pauselijke reisplannen voor Papoea-Nieuw-Guinea mogelijk uit de ijskast

Luuk van den Einden 26 januari 2024
image
Een vormselviering in het Papoease bisdom Mendi in 2019. Het Vaticaan maakte gisteren bekend dat er voorzichtige plannen zijn voor een pausbezoek aan het land. Foto: CNS - bisdom Mendi

Paus Franciscus zal in augustus mogelijk een bezoek brengen aan Papoea-Nieuw-Guinea. Hoewel het Vaticaan benadrukt dat de reisplannen nog zeer pril zijn, is er volgens de buitenlandminister van het land al over de reis overlegd.

Justin Tkatchenko, de minister van Buitenlandse Zaken van Papoea-Nieuw-Guinea, heeft gisteren bekendgemaakt dat zijn regering een “officiële nota” heeft ontvangen, waarin staat dat paus Franciscus van plan is het land in augustus drie dagen lang te bezoeken.

Volgens Tkatchenko is er een lokale planningscommissie opgericht, die zal samenwerken met de apostolische nuntius in Papoea-Nieuw-Guinea om de reis te plannen. De hoofdstad Port Moresby zou in ieder geval op het programma staan; volgens de minister komt daar misschien een tweede stad bij.

‘Reis naar Polynesië’

Paus Franciscus heeft op 14 januari in een Italiaans televisie-interview bekendgemaakt dat hij in augustus reisplannen voor Oceanië in zijn agenda heeft staan. “In augustus maak ik een reis naar Polynesië”, zei hij destijds.

Hoewel Papoea-Nieuw-Guinea formeel geen onderdeel van de eilandengroep Polynesië uitmaakt, zou het goed kunnen dat de paus met zijn uitspraak Papoea-Nieuw-Guinea bedoelde. In 2020 zou hij eigenlijk al een bezoek aan dat land en aan het naburig gelegen Oost-Timor afleggen, maar die plannen moesten vanwege de coronapandemie in de ijskast.

De Vaticaanse persdienst benadrukt dat de plannen zich nog in een “zeer voorlopig” stadium bevinden. Perschef Matteo Bruni verklaarde gisteren aan journalisten dat de mogelijkheden “onderzocht worden”, maar dat het te vroeg is om te zeggen of de reis door zal gaan en welke landen erbij zouden zijn.

14.000 kilometer

Als paus Franciscus daadwerkelijk naar Papoea-Nieuw-Guinea gaat, zou die reis met een afstand van ruim 14.000 kilometer tussen Rome en Port Moresby zijn verste pausbezoek ooit zijn. Tot nu toe ligt dat record bij zijn reis naar de Chileense stad Temuco, die zo’n 12.500 kilometer van Rome vandaan ligt.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Ongeveer een kwart van de zeven miljoen Papoea-Nieuw-Guineeërs is katholiek. Paus Johannes Paulus II bezocht het land twee keer, in 1984 en 1995.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.